Geplukt - Toon Aben

22-7-2010 door: Redactie
Afgelopen week was het niet moeilijk iemand te vinden voor de rubriek ‘Geplukt’. Er waren immers genoeg mensen op straat die de ontstane ravage aan het opruimen waren na het noodweer van vorige week woensdag. Onze HALLO-verslaggever kwam uit bij Toon Aben, die omgewaaide bomen aan het doorzagen was ergens in Lottum. Toon wordt deze week Geplukt.

Toon Aben is in 1962 geboren in het plaatsje Lull, een gehucht tussen Venray en Oostrum. Hij is gehuwd met Marie-José (47) en samen hebben ze drie kinderen, Anoek van 19, Sanne van 17 en Jelle die 15 jaar oud is. De echtgenote van Toon is ziekenverzorgster en hijzelf is beroepsmatig actief als gazonman. Hij legt gazons aan bij particulieren en bedrijven en verzorgt tevens de aanleg van beregeningsinstallaties voor de ‘groene matten’.

Aben woont inmiddels al zo’n 13 jaar in Broekhuizenvorst en is helemaal ingeburgerd in het Maasdorpje. “Dat heeft ook met je eigen instelling te maken. Ik ben iemand die graag onder de mensen komt en ik ben een levensgenieter. Mijn hobby’s zijn kaartspelen zoals rikken, kruisjassen en pokeren en het geven van een buutte tijdens carnaval. O ja, barbecueën doe ik ook graag. Dat vind ik echt heerlijk om te doen”, aldus de gazonman. Hout zagen is niet echt een hobby van Toon maar hij heeft een houtkachel evenals zijn vriend John van Helden. “Dat is ook de reden waarom wij vaak samen hout zagen. We leggen samen een wintervoorraad aan voor onze kachels zodat we bij vriestemperaturen er toch warmpjes bijzitten”, lacht Toon. Het bij elkaar sprokkelen van hout zal dit jaar geen probleem zijn na de storm van afgelopen week. “Man, dat was echt niet normaal vorige week woensdag. Wij waren thuis aan het barbecueën toen het noodweer kwam opzetten. We zijn met het bord in de hand naar binnen gevlucht en voor we het in de gaten hadden, vlogen de nokpannen van het dak”, zegt Toon met verheven stem.

Het gezin Aben woont graag in Broekhuizenvorst. En Toon is iemand die van gezelligheid houdt. “Jazeker, wij hebben zelfs een 50+ keet, een ruimte in de tuin waar regelmatig vrienden van rond de 50 jaar op bezoek komen. Wij doen echt niet onder voor de jeugd hoor”, lacht de Broekhuizenvorstenaar. Het stoort Toon wel een beetje dat zijn dorp zo’n beetje het enige dorp is waar geen fietspad ligt. “Het zou mooi zijn als ook wij een fatsoenlijk fietspad krijgen naar Horst”, zegt Aben.

Televisie kijken doet hij niet zo vaak. Toon vindt Paul de Leeuw maar niks en als hij al tv kijkt is het meestal naar Duitse krimi’s of kookprogramma’s, want van lekker smikkelen houdt de gazonman wel. Op de vraag waaraan hij zich kan ergeren zegt Toon: “Ik beleef de grootste ergernis aan mensen die op een rotonde geen richting aangeven. Het is alsof je maar moet ruiken welke afslag ze nemen. Volgens mij is het pure gemakzucht van mensen om geen richting aan te geven op een rotonde”, zegt Toon. We mogen Toon ’s nachts nergens voor wakker maken. “Nee dat is beter van niet, want dan is er toch geen Griek open, ik ben namelijk verzot op Grieks eten.”

Of het echtpaar Aben nog op vakantie gaat, is niet duidelijk. “We gaan misschien nog een paar dagen weg maar we zijn eigenlijk al op vakantie geweest. Ik heb enige tijd geleden een tuin aangelegd op Ibiza en heb daar in het voortraject enkele weken doorgebracht samen met Marie-José. Toen de tuin bijna klaar was, ben ik er nog een paar dagen met Marie-José geweest om wat kleine dingen af te werken en nog wat vakantie te vieren. Onze kinderen willen niet meer met pap en mam mee. Zij bepalen zelf hun vakantiebestemming”, aldus Toon.

De ideale zomer voor Aben is er een die begint in april en duurt tot eind november. Het liefste heeft hij dan elke dag temperaturen van 25 graden overdag en 22 graden ’s avonds. Na middernacht mag er dan telkens 5 millimeter regen vallen. “Dan kunnen we elke dag buiten zitten met een biertje er bij en een speklapje braden op de barbecue”, volgens de levensgenieter.

Als laatste vraag ik Toon wie hij nog wel eens zou willen ontmoeten. “Degene die ik wel zou willen ontmoeten, is diegene die afgelopen woensdag verantwoordelijk was voor het noodweer, dan liet ik hem de nokpannen weer zelf op het dak leggen. Verder is iedere dag een memorabele dag. De ene dag wat meer als de andere. Niet teveel terugkijken maar iedere dag beleven alsof het je laatste is. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”, zegt Toon met stelligheid. Het interview zit er op, gelukkig heeft de verslaggever geen verstand van weer, anders had hij nu op het dak gezeten.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie