Geplukt Alex Janssen

10-5-2018 door: Redactie
Veel mensen kennen hem als raadslid van het CDA, waarvoor hij het liefste de straat op gaat om letterlijk en figuurlijk tussen de mensen te staan. Hij is een mensenmens en er van overtuigd dat door mensen met elkaar te verbinden, ze elkaar kunnen versterken. Deze week wordt Alex Janssen (50) uit Hegelsom geplukt.
maskTop
Geplukt Alex Janssen
maskBottom

Alex is geboren in Leunen. Hij heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in Ysselsteyn en heeft vervolgens nog een tijdje met zijn ouders in Lottum gewoond. Daar leerde hij zijn vrouw Ingrid kennen. “Ik heb haar ontmoet in het café van mijn ouders in Lottum”, vertelt hij. “Dat ging allemaal goed en toen we er in 1990 aan toe waren, zochten we iets voor onszelf. We kwamen toen bij toeval in Hegelsom uit, waar we in een huurappartement terecht konden. Later hebben we grond gekocht en ons huis gebouwd waar we nu nog wonen.” Alex geeft te kennen dat hij het wel getroffen heeft in Hegelsom. “Het dorp heeft een actief verengingsleven en daarbij is het ook een heel sociaal dorp. Het kost weinig moeite om er bij te horen. Uiteraard moet je daar zelf ook stappen in zetten, maar dat is overal.”

Samen met zijn vrouw Ingrid heeft hij in totaal zeven kinderen: vijf dochters en twee zoons. “En ze zijn allemaal van ons zelf”, lacht hij. “We krijgen wel eens vaker de vraag of we een samengesteld gezin zijn, maar dat is niet het geval. Het is gewoon zo gelopen en we houden nu eenmaal van wat leven in de brouwerij.” De oudste dochter is 21 en woont ondertussen al samen, terwijl de jongste dochter 7 jaar oud is. “Het klinkt misschien veel, zeven kinderen, maar vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze ook meehelpen. Vanaf het begin hebben we duidelijke regels gesteld en we vonden het belangrijk dat ze hun verantwoordelijkheden namen waar dat moest, met bijvoorbeeld vakantiebaantjes. Daarnaast doen ze veel samen en hebben ze altijd rekening met elkaar weten te houden. Daar kan in mijn beleving geen opleiding tegenop.” Met een gezin van deze grootte is op vakantie gaan een hele onderneming. “Vorig jaar zijn we met iedereen plus aanhang naar Winterberg in Duitsland gegaan. Dan voel je je wel trots als vader als je dan met elf man in een vakantiehuisje zit.”

Alex is als verkoopleider werkzaam bij Vepymo, een kuikenbroederij in het Belgische Poppel. “Hier worden kuikens gebroed en gefokt om ze uiteindelijk als legkippen te verkopen. Dat is waar voor mij de uitdaging ligt: levende have (vee, red.) verkopen en daarbij ondernemers begeleiden naar maximaal rendement. Daar leg ik ook mijn ziel en zaligheid in. Daarmee ben ik besmet geraakt toen mijn ouders tussen 1978 en 1985 zelf een kippenbedrijf hadden in Ysselsteyn. Ik heb zelf geen enkel diploma op zak, los van wat zwemdiploma’s, en alles wat ik doe, heb ik geleerd door het te doen.” Daarnaast is hij op verschillende manieren actief om het kippenei op een positieve wijze onder de aandacht te brengen bij de mensen. “De agrarische sector in Nederland ligt altijd onder een vergrootglas, vaker negatief dan positief en zeker nadat het ei in opspraak kwam door het fipronil-schandaal (waarbij kippeneieren bleken het voor de mens schadelijke insecticide te kunnen bevatten, red.). Daarnaast maken mensen zich tegenwoordig te druk om het welzijn van de dieren. Deze sector in Nederland is één van de beste ter wereld en zodoende is het tegenwoordig ook gewoon niet meer realistisch om met enkele kippen, koeien en varkens in de achtertuin rond te komen.”

Positivisme is iets dat Alex tekent. “Alles wat ik doe, doe ik met een positieve inslag, hoe negatief een situatie ook kan zijn. Ik houd ervan om bruggen te bouwen tussen mensen en ze met elkaar in contact te brengen. Ik sport graag met de mond, zeg ik altijd,” grapt hij. “Ik ben een ‘Doener In Passie’, zo ben ik ook online te vinden en voor werkelijk van alles te benaderen. Zo werd ik bijvoorbeeld onlangs gevraagd door goede vrienden om hen aanstaande juni te trouwen. Ik zeg bijna nooit nee, zolang het iets is waar ik energie van krijg. Het klinkt misschien wat vaag, maar in de basis komt het er op neer dat ik graag tussen de mensen sta en die ook met elkaar in verbinding wil brengen. De samenleving ‘triggert’ mij; of dat nu voor mijn werk, het verenigingsleven, maatschappelijke vlak of mijn politieke hobby is.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie