Geplukt- Marie-Louise Philipsen

4-1-2018 door: Redactie
Ze heeft jaren in Leunen gewoond, maar woont inmiddels alweer 12 jaar in Horst. Haar hele leven staat in het teken van paarden. Ze heeft een ruitersportwinkel, geeft les en rijdt daarnaast op hoog niveau dressuur. Deze week wordt Marie-Louise Philipsen (44) geplukt.
maskTop
Geplukt- Marie-Louise Philipsen
maskBottom

Marie-Louise groeide op in Leunen. Met één broer en één zus had ze daar een fijne jeugd. Al van jongs af aan speelden paarden een belangrijke rol in haar leven. “We hadden altijd een shetlandpony thuis. Toen die overleed en we geen nieuwe kregen, heb ik als kind altijd verzorgpaarden gehad.” Marie-Louise ging naar de middelbare school in Venray en daarna naar de Lagere Agrarische School in Horst. Toen ze die af had, heeft ze bij verschillende bedrijven in de tuinbouw gewerkt. “Naast dat werk, besloot ik toen om de opleiding tot dressuurinstructrice te gaan volgen. Vanaf mijn veertiende reed ik namelijk al dressuurwedstrijden en in daar geef ik nu ook al jaren les in.”

In 1993 ontmoette Marie-Louise haar man Tom tijdens carnaval in Leunen. Inmiddels zijn de twee al 22 jaar getrouwd. “Hij is echt mijn steun en toeverlaat. Een leven in dit wereldje, daar moet je echt met zijn tweeën achterstaan, anders werkt het niet.” De paardensport is namelijk nog steeds hét speerpunt in het leven van Marie-Louise. In 2005 opende ze haar ruitersportwinkel D’n Östrik. “Het is echt heel klein begonnen, met alleen gebruikte spullen in het fietsenhok”, lacht ze. “Inmiddels verkopen we bijna alles wat er nodig is in de paardensport.”

Naast de winkel, geeft Marie-Louise nog steeds meerdere dagen per week les en rijdt ze op een van de hoogste landelijke niveaus dressuurwedstrijden met haar twee eigen paarden Rex en Andreo. “Ik heb ze allebei helemaal zelf opgeleid, en dat is iets waar ik nog altijd heel trots op ben”, vertelt ze. “Rex is nu net met wedstrijdpensioen, maar met hem heb ik onder andere op het Nederlands Kampioenschap ZZ Zwaar gereden. Ook met Andreo rijd ik wedstrijden op hoog niveau, Lichte Tour. Verder heb ik met allebei op het Jumping Indoor Maastricht gestaan, één keer met Rex en twee keer met Andreo. Dat is ook een bijzondere prestatie voor dressuurruiters.”

Vertrouwen is volgens Marie-Louise het belangrijkste in de paardensport. “Toen ik een paar jaar geleden van Andreo af ben gevallen en drie ruggenwervels had gebroken, moest dat vertrouwen echt weer opnieuw worden opgebouwd. Inmiddels is het weer helemaal terug. Ik ben amper zenuwachtig voor wedstrijden, omdat ik vertrouwen heb in mijn paard en weet dat hij het kan.”

Hoewel ze tijdens wedstrijden toppers als Ankie van Grunsven en Edward Gal niet zelden tegen het lijf loopt, zou Marie-Louise zichzelf geen professional noemen. “Ik zie het paardrijden nog steeds als mijn hobby. De winkel is mijn werk”, legt ze uit.

Toch zijn er ook nog andere dingen dan paarden in het leven van Marie-Louise. “We zijn ook veel bezig met onze hond Djaro. Ik wandel graag met hem door de bossen.” Verder is Marie-Louise anderhalf jaar geleden begonnen met hardlopen. “Ik deed dat om een betere conditie te krijgen voor het paardrijden, zodat ik er ook echt alles uit kan halen. Inmiddels vind ik het ook echt lekker om te doen en heb ik al meegedaan aan de Kasteelloop en aan het Rundje um ut Hundje.”

Hoewel Marie-Louise’s leven dus bomvol zit, vindt ze dat helemaal niet erg. Stilzitten doet ze niet graag. “Ik ben graag bezig”, zegt ze. “En de paardenwereld is echt mijn passie, dus dan is het ook niet erg om daar hard voor te moeten werken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie