Geplukt- Youri van Vessem

23-11-2017 door: Redactie
Hij woont net met zijn vriendin Angelique samen in Horst en werkt als hovenier in Belfeld. Hij is een echte sporter en zet zich daarnaast met hart en ziel in voor Stichting Nativitas. Deze week wordt Youri van Vessem (21) uit Horst geplukt.
maskTop
Geplukt- Youri van Vessem
maskBottom

Youri werd geboren in Den Bosch en groeide op in Vught, waar hij tot zijn twaalfde woonde. Daarna verhuisde hij naar Grubbenvorst. Hij had een fijne jeugd met broertje Olav (19) en zusje Kimberly (6). Youri ging naar school in Vught en na de verhuizing kwam hij op het Citaverde College in Horst terecht. “Die school lag me. Ik heb er acht jaar op school gezeten, eerst op het vmbo, en daarna heb ik er op het mbo Greenport Production gedaan”, vertelt hij. Inmiddels werkt hij als hovenier bij Brauer Groen in Belfeld, waar hij het enorm naar zijn zin heeft. “Fijne collega’s, een goede baas, veel variatie en veel buiten zijn”, legt hij uit, “ik zit daar helemaal op mijn plaats.”

Sport is een belangrijk element in het leven van Youri. “Op mijn zesde begon ik met atletiek”, vertelt hij. Daar was hij behoorlijk goed in. Hij is meerdere keren Limburgs Kampioen kogelstoten geweest. “Maar toen ik een jaar of 15, 16 was, kreeg ik een bedrijfsongeval tijdens mijn zaterdagbaantje. Ik kwam bekneld te zitten tussen twee transportbanden, en hoewel ik daar uiteindelijk behalve wat littekens niks aan over heb gehouden, heb ik wel een aantal jaar veel last van mijn knie en rug gehad.” Het sporten kwam dus even op een wat lager pitje te staan. Youri: “Ik heb atletiek daarna niet meer zelf opgepakt. Ik wilde niet helemaal opnieuw beginnen, maar helemaal loslaten kon ik het sporten niet, dus ik ben wel nog een hele tijd atletiektrainer geweest. Ook mountainbike ik iedere zondag en ga ik ieder jaar zeker één keer, maar het liefst zelfs twee keer, op skivakantie.”

Naast sport, is er nog een ander speerpunt in het leven van Youri, namelijk Stichting Nativitas. Negen jaar geleden, toen Youri nog op het Citaverde zat, kwam hij voor het eerst in aanraking met de stichting. “Stichting Nativitas ondersteunt ‘Mama België’, die op het Indonesische eilandje Flores een kleuterschool, een meisjesinternaat, een zorgboerderij en vijf kindertehuizen heeft opgezet. Met behulp van de stichting kan Mama België daar gehandicapte en verwaarloosde kinderen opvangen”, legt Youri uit. Met het Citaverde mocht Youri samen met tien andere leerlingen drie weken naar Flores om te zien wat de jaarlijkse speculaasactie van het Citaverde, waarvan de opbrengst naar de stichting gaat, had opgeleverd. “Na één week op het eiland werd ik echter ziek, ik kreeg enorm hoge koorts. Dat was net in de periode van de Mexicaanse griep, waardoor ik acht dagen helemaal alleen in quarantaine moest. De rest van de groep zat ook in quarantaine, maar gezamenlijk in het kindertehuis.” Geen fijne ervaring, zeker omdat Youri achteraf het Mexicaanse griepvirus niet bleek te hebben. Echt nare herinneringen of trauma’s heeft Youri er echter niet aan, integendeel. “Toen al zei ik dat ik terug wilde, en in oktober dit jaar kwam die droom uit.”

Youri bleef al die jaren plakken bij Stichting Nativitas. Angelique en hij zitten inmiddels in het bestuur van de stichting en afgelopen oktober reisden ze samen met enkele andere leden van de stichting opnieuw af naar Flores. En dat was heftig. “We hebben onder andere een meisje gezien dat bepaalde dingen eigenlijk niet mocht eten. Maar haar ouders gaven haar toch verkeerd voedsel, en toen wij daar waren, kwamen ze ten einde raad naar Mama België. Hun dochter, die op dat moment 17 was, woog nog maar 20 kilo”, vertelt hij. “Dat doet wel wat met je. Gelukkig kwam het goed met haar en weten we dat er ook voor de andere kinderen daar goed wordt gezorgd. Daardoor kan ik het allemaal vrij goed loslaten.” Spijt dat hij terug is gegaan heeft Youri dan ook absoluut niet. “Ik zou zo weer gaan”, lacht hij, “en ik wil me in de toekomst ook zeker blijven inzetten voor de stichting. Ik heb nu twee keer mogen zien hoe het op Flores gaat en ik vind het echt een heel mooi, nobel doel.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie