Geen apart recreatiebad bij zwembad Afslag 10

3-8-2017 door: Redactie
Het is niet haalbaar om bij nieuwbouw van een zwembad bij Afslag 10 in Horst een extra recreatiebad te realiseren. Dat blijkt uit marktconsultatie van gemeente Horst aan de Maas. Comité ‘t Zwembad mot Blięve is zwaar teleurgesteld dat zijn visie naar de prullenbak lijkt verwezen.
maskTop
Geen apart recreatiebad bij zwembad Afslag 10
maskBottom

Een denktank van gebruikers en betrokkenen adviseerde de gemeente vorig jaar om te kiezen voor een zwembad voor alle doelgroepen en de mogelijkheid om het bezoekersaantal te verhogen. De denktank, onder andere bestaande uit comité ’t Zwembad mot Bliêve, zwemvereniging HZPC en duikvereniging Quintus, gaf in september 2016 aan het liefst twee baden in het zwembad te realiseren. Een recreatiebad met schuin aflopende of beweegbare bodem met peuterbad, bubbelbad en speelelementen en een 25-meter bassin met tribune. Zes commerciële partijen hebben onderzocht of dit plan haalbaar is en concluderen nu dat een extra recreatiebad niet mogelijk is voor het budget van 460.000 euro per jaar dat de gemeente hiervoor beschikbaar wil stellen. Ook geven de marktpartijen aan dat het concept van de denktank een te uitgebreide voorziening is voor Horst aan de Maas.

Verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch: “Het is wel mogelijk om een minder uitgebreide zwemvoorziening te realiseren. Aan het wedstrijdbad komt een instructiebad met wellicht een beweegbare bodem voor bijvoorbeeld babyzwemmen, zwangerschapsgym of fysiozwemmen. Die doelgroepen kunnen dus nog steeds terecht in het nieuwe zwembad.” Een aantal recreatieve elementen dat zwembad De Berkel nu wel heeft, komt niet meer terug in het nieuwe zwembad. Van Rensch: “Er komen geen grote glijbaan, speeltoestellen in het water of een bubbelbad. Wel kunnen gezinnen nog gewoon een middagje komen zwemmen natuurlijk.” Hoewel het nieuwe zwembad minder recreatieve onderdelen gaat bevatten, maakt de wethouder zich geen zorgen over het aantal bezoekers. “We gaan ervan uit dat er juist meer bezoekers gaan komen, onder andere doordat het zwembad op een betere plek ligt en omdat de openstelling wordt verruimd.”

De leden van de Denktank zijn verdeeld over het voorstel van het College. HZPC-voorzitter Han Geurts: “Door nu te kiezen voor nieuwbouw kan Horst aan de Maas een bad realiseren dat klaar is voor de toekomst, zowel qua veiligheidseisen, hospitality maar zeker ook op duurzaam gebied. Bijkomend voordeel is dat we tevens het parkeerprobleem rondom de huidige locatie oplossen. We blijven ons als HZPC wel inzetten om ervoor te zorgen dat ook in een variant met één bad alle doelgroepen terecht kunnen. We hebben tijdens de zwembadbezoeken in juni ook gezien dat dit mogelijk is door bijvoorbeeld één bad van twee watertemperaturen te voorzien.” De zwemvereniging pleit er daarnaast nogmaals voor dat het bad geprivatiseerd wordt. “Een maatschappelijke voorziening als een zwembad moet je niet in handen geven van een commerciële partij. Op elk landelijk KNZB-overleg hoor ik de verhalen van clubs die door de commerciële uitbater uit het bad worden gewerkt door hoge huren of zwemuren op onmogelijke tijden. De gemeentelijke lonk naar een commerciële uitbater is ingegeven op basis van het afdekken risico’s. Het zwembad in Venray is een van de vele voorbeelden dat dit een schijnveiligheid is, aangezien de commerciële uitbater bij een negatieve exploitatie toch weer een extra bijdrage vraagt om te voorkomen dat het zwembad moet sluiten. Als gemeente sta je dan met de rug tegen de muur. Het dagelijks beheer is geen directe gemeentelijke taak en zou je prima kunnen overdragen aan een stichting. Vergelijk het met de maatschappelijke functie van een bibliotheek die niet door de gemeente, maar door een stichting gerund wordt. Het geïnvesteerde belastinggeld komt zo ten gunste van de maatschappelijke voorziening en niet ten gunste van de winstmarge van de commerciële uitbater. En je houd als gemeente grip op je maatschappelijke voorziening. Landelijk hebben we hiervan hele mooie voorbeelden gezien.”

Het comité ’t Zwembad mot Bliêve laat in een reactie weten erg teleurgesteld te zijn. Woordvoerder Paul Geurts: “Bij een nieuw te bouwen zwembad zoals B&W nu voorstelt, vervalt het recreatiebad met glijbaan en bubbelbad. Een drama voor gezinnen met kleine kinderen uit Horst. Maar ook voor baantjestrekkers die als afsluiting nog altijd even in het bubbelbad gaan. Deze groepen zorgen nu in de Berkel voor de meeste inkomsten. De denktank heeft zich uitgesproken voor een nieuw bad dat net zo aantrekkelijk moet zijn als het huidige De Berkel. Als de gemeenteraad hier niet in meegaat, dan adviseerde de denktank om de huidige Berkel te behouden.” Alternatieve recreatiebaden in de regio zijn volgens Geurts te duur. “Als ik alles op een rijtje zet, zie ik dat het advies van de Denktank in al zijn aspecten in de prullenbak gegooid is, dat we een verschraald bad over houden op een locatie buiten het centrum, en ook nog eens geprivatiseerd. Daarmee is de Denktank en zeker het comité geschoffeerd. Ze hebben het comité gewoon voor het karretje gespannen om de indruk te wekken dat participatie van burgers van belang is. Het heeft er alle schijn van dat vanaf het begin dit resultaat het College van B&W voor ogen stond en dat er stap voor stap naar toegewerkt is.”

“Jammer dat het comité teleurgesteld is over het voorstel aan de gemeenteraad”, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. “Het gaat hier om de uitkomst van een proces waarbij het comité één van de participanten is. In het vervolg van dit proces zal blijken hoe de uiteindelijke opzet van het zwembad vorm krijgt.” Het concept dat de marktpartijen voorstellen is haalbaar voor een jaarlijkse exploitatielast van 460.000 euro, evenveel als zwembad De Berkel de gemeente nu kost. Het oude zwembad zou nog maximaal 15 tot 20 jaar te gebruiken zijn. Van Rensch: “Door nu te kiezen voor nieuwbouw verzekeren we ons van een goed zwembad voor de komende 40 jaar. Bovendien biedt de locatie binnen Afslag 10 straks veel kansen voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.”

De gemeenteraad beslist op 12 september of het aanbestedingstraject voor de nieuwbouw mag worden opgestart.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie