Sportman pur sang

8-10-2009 door: Redactie
De in Broekhuizenvorst woonachtige Frank Timmermans is trainer bij ATV Venray (Atletiek Triatlon Vereniging Venray). Hij traint wekelijks zo’n 15 jeugdleden in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Frank Timmermans is de vader van Finn Timmermans, die onlangs ­Nederlands Kampioen Duathlon werd in Tilburg. Samen met Frank kijken we even terug.

“Jazeker, ik ben heel trots op Finn, vooral omdat hij al goed nadacht over hoe hij de wedstrijd zou gaat aanpakken. In Tilburg viel het me op dat hij de eerste 2,5 km erg rustig liep.

Achteraf vertelde hij dat hij had gezien dat er geen concurrentie voor hem liep. Dus deed hij wat rustiger aan om nog wat over te houden voor het
fietsen en als laatste het 1,25 km lopen”, zegt Frank. Het sporten zit de familie in het bloed. Vader en zoon zijn beiden nogal ambitieus en moeders jogt en speelt badminton. Sporten is een goede zaak. Volgens de trainer krijg je er ook veel voor terug.

Volgens Timmermans merken jeugdige sporters heel duidelijk dat inzet loont.
“De junioren kunnen een podiumplaats verdienen door goed te presteren. Ze leren omgaan met druk en willen zichzelf steeds weer verbeteren op sportgebied. Door het sporten, zitten ze goed in hun vel.

Door samen te trainen en te sporten, krijgt de jeugdgroep steeds meer
onderlinge erkenning en wordt het een vriendengroep van gelijkgezinden. Sport vormt, ze kunnen al vrij goed omgaan met tegenslag, ze geven niet snel op en zijn niet meer zo makkelijk uit hun evenwicht te brengen.

Ook al gaat een wedstrijd wat minder goed, ze weten toch altijd te finishen. In feite bevordert het de zelfstandigheid, waarbij oudere jeugdleden zich bekommeren om de jongeren. Als ik als trainer op vakantie ben, spreken ze onderling af en gaan de ‘groten’ met de ‘kleintjes’ fietsen.”
“De junioren kunnen een podiumplaats verdienen door goed te presteren.
Ze leren omgaan met druk en willen zichzelf steeds weer verbeteren op sportgebied”

Over de toekomst van zijn zoon is Frank duidelijk: “Nou, die mannekes van 10 moeten vooral veel plezier beleven en hun overtollige energie verbruiken. Voor Finn geldt hetzelfde: gewoon lekker buiten bezig zijn. Als hij het trainen op 14 jarige leeftijd nog steeds leuk vindt, kunnen we eens verder puzzelen wat zijn sportieve toekomst voor hem in petto heeft.”

Sporten is voor de familie Timmermans een manier van leven geworden. Het beïnvloedt ook de dagelijkse maaltijden binnen het gezin. Friet kan niet voor de training, maar een paar uur na de training weer wel. Voor wedstrijden staat vrijwel altijd pasta op het menu. Tijdens vakanties is er altijd wel een zwembad in de buurt en speelt de fietsomgeving ook een belangrijke rol. Zo zijn de Alpen een prima plek om aan conditietraining te doen. Vakanties worden door de familie Timmermans altijd gepland rond wedstrijden.

“Ons leven staat inderdaad geheel in het teken van sport. Regelmatig komen sporters vanuit Zeeland bij ons logeren. We zijn dan als het ware één grote familie. Nee, een leven zonder sport kan ik me echt niet voorstellen”, aldus de Broekhuizenvorstenaar.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie