Flink! On Tour strijkt neer in Grubbenvorst

5-4-2018 door: Redactie
Flink! Jeugdtoneel uit Horst staat in het weekend van vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 april weer op de planken. De voorstellingen vinden ieder jaar op een andere locatie plaats en dit jaar is er gekozen voor Theater De Baersdonck in Grubbenvorst.
maskTop
Flink! On Tour strijkt neer in Grubbenvorst
maskBottom

Sinds september vorig jaar wordt er al hard gewerkt aan twee voorstellingen, waarbij een verdeling is gemaakt tussen een basisschoolgroep en een middelbare schoolgroep. De regie is dit jaar in handen van Tom Hamers. Naast dat hij het script heeft opgesteld, begeleidt hij de kinderen en geeft hij ze tips en aanwijzingen over hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen op het toneel. “De repetities vonden altijd op vrijdag plaats in ´t Gasthoês in Horst. Ik kom zelf uit Tilburg en ik doe dit er naast mijn dagelijkse baan bij. Het is dus best een stuk rijden en ik kom dan ook meestal wat vermoeid aan. Maar daar staat tegenover dat ik altijd weer met energie naar huis ga als ik hier geweest ben. De kinderen zijn zo fanatiek en vol energie, dat steekt gewoon aan. Sommigen doen al mee sinds het begin, drie jaar geleden”, aldus Tom Hamers. Flink! is in 2016 opgezet door verschillende toneelverenigingen uit Horst aan de Maas en is een samenwerking die leeftijdsgenoten uit de hele gemeente de kans biedt om samen toneel te spelen. De naam kreeg er toen ook meteen de titel ‘On Tour’ achter geplakt. Dit met de insteek dat de toneelvereniging de voorstellingen telkens op een andere locatie geeft. Dit kreeg de naam dorpentour, zodat ze de voorstellingen op zoveel mogelijk plaatsen in de gemeente Horst aan de Maas konden laten zien. Zo trokken ze het eerste jaar langs OJC Niks in Horst, de Bondszaal in America en het Parochiehuis in Tienray. In 2017 was alles zodanig gegroeid, dat ze meer attributen nodig hadden. Dit leidde tot de keuze om de voorstellingen nog maar op één plaats te organiseren, zodat alles op één plaats konden blijven. Iets wat overzichtelijk was voor zowel de regisseurs als de spelers. Wel is er voor gekozen om ieder jaar de locatie te veranderen, zodat op die manier wel het idee van de dorpentour blijft bestaan. In 2017 was die locatie Zaal Wilhelmina in Swolgen.

Anita Rongen, voorzitter van Flink!, kwam met Tom Hamers in contact door zijn bijdrage aan Gewoon Doen in Horst. Een stichting waarbij mensen met een verstandelijke beperking hun talenten inzetten voor diverse theaterproducties. Hamers: “Hier heb ik mijn afstudeerstage gedaan aan de hand van een voorstelling van het verhaal van Peter Pan. Naar aanleiding hiervan heeft Anita me benaderd om te kijken of ik misschien iets voor Flink! kon betekenen. En dat kon ik.” Overdag is hij actief als dramadocent op middelbare scholen in Oss en Tilburg, maar hij is ook in zijn vrije tijd veel met het vak bezig. “Zo heb ik ook voor toneelvereniging De Vrije Spelers uit America een eenakter geschreven en ben ik momenteel ook met een stuk in Waalwijk bezig.”

Hamers begeleidt de basisschoolgroep, waarmee ze samen aan het stuk ‘Mariken..?’ werken. “Het is een mengeling van Roodkapje en Alice In Wonderland, een fantasie-stuk dus. Ik heb hiervoor een basisscript genomen en dat volledig bewerkt dat ze allemaal iets bij te dragen hebben.” Met de middelbare schoolgroep presenteert hij ‘Waarom meisjes van veertien paardrijden’. “Dat is vooral een leuk stuk voor de spelers op een hoger niveau. In de basis gaat het over het maken van keuzes en daar vooruit durven komen.” De uitdaging in het werken met deze twee groepen zit voor Hamers er in om het beste uit alle kinderen te halen. “Ik werk met twee grote groepen van ongeveer veertien à vijftien kinderen. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen die op het podium staat ook iets wezenlijk bij te dragen heeft. Ik streef er ook naar om er voor te zorgen dat ze hiermee een stukje verder komen in het spelen. Dat ze straks iets laten zien, waarvan ze aan het begin in september dachten dat ze dat niet zouden kunnen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie