'‘Er gebeurt zoveel dat één bezoek niet genoeg is'

19-4-2018 door: Redactie
De Hôrster Revue vindt iedere vijf jaar plaats en dat is dit jaar voor de vijfde keer. Op vrijdag 20 april is om 20.00 uur de première van ‘Oêt d’n tiêd’ in de Mèrthal in Horst. Alle avonden waren binnen een week tijd uitverkocht.
maskTop
'‘Er gebeurt zoveel dat één bezoek niet genoeg is'
maskBottom

In het verhaal staan dit jaar drie jongemannen centraal die een reis door de tijd maken. Hierbij komen ze terecht in vijf verschillende tijdsperiodes uit de geschiedenis, waarbij het verhaal zich helemaal afspeelt in Horst rondom het Wilhelminaplein. De rollen van deze drie jonge­mannen worden vertolkt door Maikel van Helden en Miel Hoeijmakers uit Horst en Tim Stoter uit Sevenum. Maikel speelt de rol van Koen: “Koen is de oudste van de drie en probeert zodoende ook altijd verstandigste van de groep te zijn. Met nadruk op proberen. Daarnaast is hij veel bezig met ‘branie schoppen’ en heel jaloers op iedereen die gemakkelijk een vriendin krijgt”, vertelt Maikel. Tim speelt de rol van Joep: “Joep is een leeghoofd, de domme van het drietal. Alles komt letterlijk bij hem aan zoals het verteld wordt en hij snapt heel veel grappen niet, wat weer voor grappige situaties zorgt.” Miel is de Don Juan van de groep in de rol van Geert. “Hij is de meidengek en hij wordt ook helemaal verliefd op het meisje dat telkens tijdens de tijdsreizen weer terugkomt”, voegt Tim hier aan toe.

Het drietal maakt een reis door de tijd, waarbij zowel de Nederlandse als wereldgeschiedenis aan bod komen, allemaal in een Horster setting. Maikel: “Je ziet het Wilhelmina­plein groeien en ontwikkelen met iedere tijdsperiode. Zo komen we in aanraking met Batavieren en Romeinen, maar ook de middeleeuwen en de Spanjaarden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Alles en iedereen is aangekleed naar de tijd waar het zich afspeelt, behalve de hoofdpersonages. Die hebben allemaal iets aan uit de oorspronkelijke tijd waar ze zelf vandaan komen. Ze zijn letterlijk ‘uit de tijd’.”

Maikel is met zijn 30 jaar ouder dan Tim (16) en Miel (17), maar dat vormt geen enkele belemmering in de band die ze hebben opgebouwd in het proces. “Soms voel ik me ook wel een beetje de papa van de drie”, grapt Maikel. “We zijn een hele hechte groep geworden met z’n allen en vooral met Tim en Miel heb ik dat heel erg. We spelen drie vrienden die samen op avontuur gaan, dus dan is het ook belangrijk dat die vriendschap natuurlijk overkomt. Dat kostte ons geen enkele moeite.”

Regisseuse Esther Coenen-Jacobs werd twee jaar geleden door voorzitter Jan Nabben gecontacteerd met de vraag of ze de toenmalige regisseuse Marie-Anne Mittelmeijer wilde ondersteunen. “Ze zochten iemand die haar wilde ondersteunen om overzicht in het totaalplaatje van de revue te houden. Alles ging goed, totdat Marie-Anne afgelopen zomer er toch een punt achter moest zetten en ik haar rol als regissuese volledig overnam. Ik zou nu eigenlijk wel iemand kunnen gebruiken om mij te ondersteunen in het totaalplaatje”, vertelt ze lachend. Esther is als regisseuse geen onbekende in de regio. Zo is ze actief geweest met Flink! Jeugdtoneel, werkt ze met Meriko Vocaal mee aan haar viering van het 50-jarig bestaan, is ze actief voor Toneelvereniging Poespas en was ze verantwoordelijk voor de musical Kleine Zeemeermin in Zwembad De Berkel. “Ik heb al veel dingen gedaan en ik ging iedere keer een stapje verder, maar de Hôrster Revue is voor mij het grootste waar ik tot nu toe aan gewerkt heb”, vertelt ze.

Het zijn dan ook behoorlijk wat groepen die ze moet aansturen. Esther: “In totaal hebben we een team van ongeveer tweehonderd mensen: achter de schermen, decorbouw, geluid, licht, zang, dans en de spelers zelf, om zo even wat mensen te noemen. We hebben om en nabij de vierhonderd kostuums, gemiddeld drie of vier per persoon. Je kunt wel stellen dat ik hier een halve baan aan heb.” Ze zijn in oktober begonnen met repeteren en naarmate de première op vrijdag 20 april nadert, wordt er steeds meer gerepeteerd. Maikel: “Het wordt wel ondertussen tijd dat we mogen. De laatste weken in aanloop naar de première zijn we er bijna volle weken mee bezig.” Wat kunnen de bezoekers verwachten? Tim: “Er gebeurt zoveel tijdens de revue dat je eigenlijk minimaal drie keer moet komen kijken om alles te kunnen bevatten. Zoveel rekwisieten, meerdere stageplatformen, mini-filmpjes, projecties, noem het maar op. Er gebeurt zoveel dat de bezoekers niet meer weten waar ze moeten kijken en gegarandeerd ogen tekort komen.” Na verschuivingen in de stoelen heeft de organisatie bekend gemaakt dat er ruim 75 extra kaarten zijn vrijgekomen. Kijk voor meer informatie op www.horsterrevue.nl (Foto: Ger Versteegen)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie