Eindexamens 2017

19-5-2017 door: Redactie
Het is weer zo ver: de eindexamens zijn begonnen. Leerlingen van het Dendron College en Citaverde College ploeteren, zwoegen en zweten de komende weken op de allerlaatste toetsen van hun middelbare schoolcarričre. HALLO Horst aan de Maas volgt Sam, Matty, Puck en Anke tijdens de eindexamens.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Naam Sam Domaniecki (16)
Woonplaats Meterik
School Citaverde College
Woonplaats vmbo-basis

Sam heeft al haar examens inmiddels al achter de rug. “Nederlands was mijn eerste examen. Toen ik de eerste bladzijde omsloeg wist ik meteen al het antwoord op de eerste vraag. Ik was erg zenuwachtig van tevoren, maar het ging heel goed. Ik heb er het volste vertrouwen ik deze toets heb gehaald.” Ook haar examen Engels vond Sam niet zo moeilijk. “Dat is mijn beste vak. Wiskunde daarentegen was wel lastig. Hier heb ik een vol uur aan zitten werken.” Na haar examens is ze niet meteen de antwoorden op gaan zoeken. “Een vriendin van mij deed dit wel, maar ik maak mezelf alleen maar zenuwachtig als ik dat ga doen.” Hoewel ze nog steeds een beetje in de zenuwen zit over hoe ze haar toetsen gemaakt heeft, verwacht Sam nog steeds te slagen. “Ik ben gewoon heel benieuwd of ik goede punten heb gehaald.”

Naam Matty Cortenbach (17)
Woonplaats Horst
School Dendron College
Woonplaats havo

Stress heeft Matty nooit voor een toets of examen. “Maar ik besef wel dat het examen heel belangrijk is.” En een beetje zenuwachtig is hij ook wel voor de vakken economie, wiskunde B en natuurkunde. “Het helpt ook wel dat ik op vmbo al examen heb gedaan, dus die ervaring heb ik al.” Zijn eerste examen was Nederlands. “Toen dacht ik wel: ‘nu gaat het echt beginnen’. Het ging redelijk. Moeizamer dan gedacht, waarschijnlijk omdat ik niet zo goed ben in begrijpend lezen.” Eenmaal thuisgekomen heeft Matty de antwoorden meteen opgezocht. “Daaruit bleek dat ik ongeveer een 6 zou hebben. Maar daar kan ook nog veel aan veranderen.” Het andere examen dat hij al heeft gemaakt is geschiedenis. “Dat was redelijk gemakkelijk.” Op dit punt verwacht hij zeker nog te slagen. “De twee gemaakte examens gingen niet slecht en ik sta er goed voor. En daarbij maakt het me niet zoveel uit met wat voor punten ik slaag, als ik maar slaag.”

Naam Puck Verheijen (18)
Woonplaats Lottum
School Dendron College
Woonplaats havo

Puck geeft aan een goed gevoel te hebben over de eerste examens die ze heeft gemaakt. “Tot nu toe heb ik de examens Nederlands, geschiedenis, biologie en Engels gehad. De eerste examens vond ik best te doen. Ik wil niet meteen makkelijk zeggen, want dat waren ze zeker niet.” Op de dag van haar eerste examen was Puck al vroeg op. “Ik werd twee uur voordat mijn wekker af zou gaan wakker. Dit was vervelend, maar dat betekent wel dat ik me sowieso niet ging verslapen. Toen ik eenmaal begon aan mijn examen Nederlands schrok ik er wel van hoe lang de eerste tekst was. Uiteindelijk heb ik het examen wel makkelijk binnen de tijd kunnen maken, ik had nog een half uur over. Ik heb dat examen en ook geschiedenis al meteen nagekeken. Beide examens vielen me reuze mee, gelukkig.” Stress heeft ze dan ook nog niet zegt ze. “Voor sommige examens zoals Duits en biologie ben ik wel zenuwachtig, maar gelukkig voor de rest niet echt.”

Naam Anke Verbeek (19)
Woonplaats Grubbenvorst
School Dendron College
Woonplaats vwo

“Het stressniveau ligt nu zeker wel hoger dan eerst. Ik dacht dat ik wel goed voorbereid was maar vooral Nederlands was toch wel pittig”, geeft Anke toe nadat ze de eerste examens achter de rug heeft. “Gelukkig was ik niet de enige die dat vond. Heel Nederland heeft over dit ‘horrorexamen’ geklaagd. Verder heb ik ook nog geschiedenis en Engels gehad. Deze waren beter te doen en gaven me wat meer vertrouwen.” Anke probeerde haar nerveuze klasgenoten vooral te negeren, om zo zelf niet zenuwachtig te worden. “Voor mezelf deed ik net alsof het een normale toetsweek was. Dit hielp wel ook al moet ik zeggen dat de stress hoog opliep als ik een vraag niet wist. Toen ik mijn eerste examen openvouwde, begon ik meteen de vragen te verdelen over de tijd. Zo weet je zeker dat je op het einde alles gemaakt hebt. Het heeft ook echt gewerkt want ik was met Nederlands 5 minuten van te voren klaar.”

Foto opsturen Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie