Duivensport is immaterieel erfgoed

14-12-2017 door: Redactie
De postduivensport staat vanaf zondag 10 december officieel op de Inventaris Immaterieel Erfgoed. In Nederland zijn zo’n 17.000 Nederlanders actief met deze hobby en sport. Ook Horst aan de Maas kent een aantal postduivenverenigingen.

Volgens Hay Kleuskens, voorzitter van Postduivenvereniging De Luchtbode in Horst, is het een leuk idee, maar zal het op de lange termijn weinig veranderen. “Het is een begrijpelijk idee, want de postduivensport is echt een uitstervende hobby. Dat merken wij als vereniging ook, het ledenaantal holt achteruit. Toch denk ik niet dat zo’n status echt veel toevoegt.” Het doel van de status van immaterieel erfgoed, is echter dat de duivensport nog lang niet tot de geschiedenis behoort. Tot immaterieel erfgoed behoren onder andere tradities en bijzondere vaardigheden die beschouwd worden als cultureel erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) gaat zich dan ook actief inzetten om haar immaterieel erfgoed levend te houden en toekomst te geven. Zo is er een erfgoedplan gemaakt en heeft de organisatie een jaar geleden het traject GPS2021 gestart. Dit laatste heeft als doel om vanaf 2021 weer een groeiend ledenaantal te realiseren. Kleuskens: “De NPO is wel veel aan het ontwikkelen en wij willen daar als vereniging ook aan bijdragen. Maar wat we kunnen doen is echt minimaal.” Hij betwijfelt dan ook of de status naar immaterieel erfgoed de sport kan redden. “Misschien dat we door deze status wat extra subsidies krijgen of zo, om de sport te promoten. Maar ik weet niet of dat helpt. De afgelopen jaren zijn hier in de regio veel verenigingen verdwenen. Wij zijn nu ook aan het kijken voor een fusie met de resterende verenigingen in de buurt, omdat er gewoon geen nieuwe leden meer bijkomen”, aldus Hay. “De sport is eigenlijk ten dode opgeschreven.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie