Documentaire Pablo: indrukwekkend en gedurfd

22-11-2013 door: Redactie
Documentairemaker Marijn Poels uit Meerlo heeft op zondag 17 november zijn documentaire Pablo in ’t Brugeind in Meerlo in voorpremičre zien gaan. Poels: “De film toont de knalharde realiteit van straatjongeren in Rio de Janeiro.”
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Van straatjongen tot advocaat staat op een grote poster aan de wand. Een poster die nog niet verraadt hoe indrukwekkend de nieuwe documentaire van Poels is. De hoofdrolspeler en voormalige straatjongen Pablo Cleta da Silva omschrijft de film als emotioneel. “Dat het leven in Rio de Janeiro echt zo hard is, besef ik mij nu pas.”

De documentaire begint met het grootse nieuws: het WK-voetbal en de Olympische Spelen komen naar Rio de Janeiro. Over de armen van het Cristo Redentorbeeld, kijkt het publiek uit naar de wereldstad, enerzijds vol luxe en grote bedrijven en anderzijds naar de armoede in de favela’s, Braziliaans voor krottenwijken.

De documentaire toont ruwe beelden van gebeurtenissen in de schaduw van de grote gerenoveerde en nieuwe stadia. De regering wil alles er veilig uit laten zien voor de toeristen, maar schijn bedriegt, blijkt uit de documentaire. Poels weet met zijn camera de sociale schoonmaak acties vast te leggen. De straatkinderen worden opgepakt, naar kampen vervoerd en steeds vaker vermoord, als menselijk afval.

“De bevolking van Rio staat letterlijk en figuurlijk buitenspel. Wat een volkssport is, wordt een volkerenmoord”, omschrijft Poels. Hij maakte de documentaire in opdracht van stichting Sint Martinus, die opkomt voor de straatkinderen in Rio de Janeiro. “Iets in me kan niet tegen onrecht en dat die er is wilde ik kosten wat kost laten zien.”

Door de inwoners van de wereldstad wordt Rio de Janeiro als de ‘fabelachtige stad’ omschreven. De gemotiveerde Pablo laat zien aan welke verleidingen hij bloot stond voordat hij uit de armoede klom en advocaat werd. Door voor drugsbendes te werken kon hij, net als vele anderen, snel geld verdienen. Zijn kennis maakt hem nu sterk.

De documentaire toont de grote contrasten tussen arm en rijk en maakt het niet mooier dan het is. De dood van een goede vriend, schudde Pablo wakker. Als straatkind werd hij geholpen door kindcentrum Cedeca, een partner van stichting Sint Martinus. Pablo: “Ik heb geluk gehad dat ze mijn studie financierde, want met die kennis red ik nu mijzelf”. Ook dat ziet het publiek in de documentaire.

Pablo laat de kijker zien dat hij nu strijd tegen onrecht en op komt voor de straatkinderen in Rio de Janeiro. De grimmige situatie wordt steeds duidelijker en krijgt de zaal stil wanneer een Braziliaanse moeder vertelt over haar dood gemartelde zoon. Poels: “het is ongelooflijk en knalhard, maar ik kan het niet mooier maken.”

Hoofdrolspeler Pablo is na vijf jaar afgestudeerd advocaat, maar kan tot op de dag van vandaag nog steeds geen advocaat zijn. Eerst moet hij zijn toelatingsexamen bij de Orde van de Advocaten nog afronden. En ondertussen blijft hij zich als ex-straatjongen inzetten bij kindcentrum Cedeca. In de schaduw van de regering.

De mensen in de zaal zijn er even stil van. De eerste vragen druppelen mondjesmaat binnen. Pablo is een documentaire die als druppel op een gloeiende plaat valt, wordt gezegd, maar zoveel respect heeft Pablo Cleta da Silva nog nooit gevoeld. Marijn Poels gaat met de documentaire naar de Tweede Kamer in Den Haag. “Hier moet aandacht voor komen en dat maak ik met deze film duidelijk”, denkt Poels. En een ding is zeker voor iedereen die de documentaire gaat kijken. Pablo: “zet je schrap.” Voor meer informatie over de documentaire kijk op www.stichtingsintmartinus.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie