Dirigent Koninklijke Harmonie Lottum stopt

30-9-2010 door: Redactie
De Koninklijke Harmonie van Lottum krijgt een nieuwe dirigent. Na zo'n tien jaar het harmonieorkest te hebben geleid, vindt Jos Kuipers de tijd rijp voor nieuwe uitdagingen. De in Sint Geertruid woonachtige Kuipers wil zijn gevoel volgen en heeft samen met zijn partner Frederike een ponyclub overgenomen. Zijn officiŽle afscheid bij de Lottumse ≠harmonie vindt eind oktober of begin november plaats. Er wordt door de vereniging uit Lottum nog naar een geschikte datum gezocht.

De 44-jarige Jos Kuipers wil samen met Frederike en zijn drie kinderen meer vrije tijd doorbrengen. De fulltime musicus en zzp-er (zelfstandige zonder personeel) heeft naast Lottum ook nog andere muziekverenigingen onder zijn hoede. Deze liggen verspreid over de provincie en zelfs daarbuiten. "Omdat er elke week gerepeteerd wordt, ben ik vrijwel alle avonden van de week bezet. Zo ben ik op maandag in Eersel, dinsdags in Landgraaf, op woensdag in Lottum, donderdags in Casteren en op de vrijdagen in Maastricht.

Daarnaast ben ik zelfstandig docent klein en groot koper, klarinet en saxofoon in Sint Geertruid, Maastricht, Simpelveld en Eersel. Verder ben ik coach/adviseur van Brassband Mbikko Parish en Mbikko Oeganda. Kortom mijn dagen zijn rijkelijk gevuld", licht Jos Kuipers zijn vertrek toe.

De Zuid-Limburgse dirigent heeft met de Koninklijke Harmonie van Lottum mooie optredens gehad waar hij met veel plezier op terug kijkt. "Ik heb talloze mooie herinneringen aan Lottum overgehouden zoals het grote jubileumconcert en het optreden met 'Neet oet Lottum', Bones en Le Rossignol. Maar ook de heilige missen met muziek vond ik prachtig. En wat ik ook nooit zal vergeten is het opstaporkest, door mij geïnitieerd met de startende muzikantjes", aldus Kuipers. Op de vraag of er verschil is tussen harmonieën in Zuid- en Noord-Limburg zegt de dirigent: "Elk orkest is anders: noord, zuid, oost of west. Zelfs drie kilometer verderop in 'Vors' is het al anders dan in Lottum. Maar als dirigent ben je altijd hetzelfde en dat maakt het werk dat ik doe met al zijn variatie juist leuk", aldus de musicus.

Jos Kuipers is een dirigent met vakkennis en weet muzikanten binnen een muziekgezelschap tot een eenheid te smeden. Maar dat alleen maakt een muzikaal leider nog niet tot een goed dirigent. "Je moet als dirigent jouw kennis en kunde in dienst stellen van het orkest en niet van jezelf. Er zijn veel 'goede' dirigenten die zichzelf boven een orkest plaatsen. Ze vergeten daarbij dat ze te maken hebben met goedwillende mensen. De kracht van een dirigent zit hem in matchen van de goede muzikant met de minder getalenteerde. Samen voor een mooi optreden gaan en er uit halen wat er in zit, niet door schelden, maar door te motiveren en te enthousiasmeren", legt Kuipers uit. Wellicht dat zijn opvolger bij de Lottumse harmonie hier zijn voordeel mee kan doen. "Nou, ik ken mijn opvolger (John Gubbels) want die speelt ook in de Koninklijke van Lottum (KHL). Het is een goede vakman met het muzikale- en vooral ook het verenigingshart op de goede plaats. Ik heb geen tips voor John, hij gaat het gewoon prima doen en ik wens hem net zo'n mooie tijd als ik heb gehad bij de KHL", besluit hij het interview.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie