Kippen en eenden dierenweide spoorloos

2-8-2018 door: Redactie
Machteloos voelen ze zich, de vrijwilligers van de dierenweide in de Kasteelse Bossen in Horst. De afgelopen maanden zijn enkele tientallen dieren verdwenen en ze hebben geen idee wie of wat er achter zit.
maskTop
Kippen en eenden dierenweide spoorloos
maskBottom

Al vele jaren is de dierenweide in de Kasteelse Bossen een begrip. Geiten, eenden, kippen: ze zijn allemaal te vinden in de wei. Maar niet meer in zulke hoeveelheden als jaren geleden. “Begin dit jaar verdwenen er dieren door toedoen van een vos”, geeft Joop Zanders aan. Hij is aanspreekpunt voor de drie vrijwilligers die dagelijks de beesten verzorgen. “We hebben toen een luik in de stal gemaakt, zodat de dieren ’s avonds binnen zitten. Daar kan geen vos meer bij.” Maar wat er nu voor zorgt dat de dierenpopulatie afneemt, daarvan hebben ze geen idee. “Het zijn met name kippen en eenden die verdwijnen”, weet Hub Cox, één van de drie vrijwilligers. “Met de geiten gebeurt niets.” De dieren zijn tam, zegt hij en mensen gewend.
Cox is al zo’n 6 jaar vrijwilliger bij de dierenweide, collega Hay Jeurissen verzorgt de dieren al ruim 15 jaar. Om beurten komen ze dagelijks bij de dierenweide een kijkje nemen. Hub: “Je merkt het meteen of er iets is gebeurd, als je aan komt fietsen. We worden er soms ook op aangesproken, dat mensen zich afvragen waar de kippen gebleven zijn.” “We vinden het heel belangrijk dat kinderen in contact kunnen komen met dieren, ze kunnen aaien en voeren”, zegt Zanders. Jeurissen vult aan: “Het is zo’n prachtige plek in het bos. Er komen hier dagelijks veel gezinnen langs om even naar de dieren te kijken.” Het plezier is echter wel een beetje van af, zeggen de twee vrijwilligers. Jeurissen: “We hopen dat mensen op gaan letten en als ze iets zien dat bij ons melden. Ook zou het fijn als mensen er aan denken hun hond aan de lijn te houden wanneer ze bij de dierenwei zijn.” Mochten er overigens inwoners zijn die kippen of andere dieren willen schenken, dan zijn ze van harte welkom. “Maar laat het dan wel even weten”, zegt Cox. “Dan kunnen wij ze opvangen.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie