Dendron College Omroepploeg

26-10-2017 door: Redactie
Het Dendron College in Horst heeft sinds bijna twee jaar de Dendron Omroepploeg. Maandelijks maakt een groep leerlingen een aantal items voor de eigen omroep, dat op YouTube en op de streekomroep wordt uitgezonden: DendronTV. Fréderique Dolders, Mirthe Driessen, Martha Koomen en Yorn Thijssen zitten in de omroepploeg.
maskTop
Dendron College Omroepploeg
maskBottom

In december 2015 werd de Dendron tv-ploeg met behulp van de streekomroep Reindonk opgezet. De ploeg begon met twaalf leerlingen. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot zeventien en er blijven nieuwe aanmeldingen komen, van brugklassers tot laatstejaars en van vmbo tot vwo+. Dorien Stals, begeleidster van DendronTV: “De schoolresultaten mogen er natuurlijk niet onder lijden, maar tot nu toe is het altijd heel goed gegaan.” De leerlingen hebben maandelijks een vergadering om te beslissen over welke onderwerpen items worden gemaakt en om taakverdelingen en planningen te maken. Dat is nog een heel geregel. Yorn: “Dat is een van de moeilijkste dingen, dat het af en toe wat chaotisch is.” Mirthe voegt toe: “Maar dat is ook meteen een leerpunt.”

De ploeg maakt items over grote gebeurtenissen op het Dendron College, zoals de Tour de Brains of het werkbezoek uit Zuid-Korea dat de school laatst kreeg. Ook kleine onderwerpen worden belicht in de ‘highlights’. “Dat is één item over meerdere kleine onderwerpen of jaarlijks terugkerende activiteiten waaraan je wel aandacht besteedt, maar geen heel item aan wijdt”, vertelt Mirthe. Stals: “Zo zijn er in één van de biologieklassen laatst bijvoorbeeld kuikentjes uitgebroed, dat is een goed onderwerp voor in de highlights.” Via DendronTV blijven de leerlingen van het Dendron College op de hoogte, vindt de omroepploeg. “Via ons komen leerlingen dingen te weten over de school die ze anders misschien niet zouden weten. We horen niet altijd alles van de leraren”, zegt Mirthe.

Als een leerling besluit om in de omroepploeg te gaan, krijgt hij eerst de kans om met alle facetten van de omroepploeg kennis te maken. “Filmen, presenteren, editen, callsheets maken… En uiteindelijk kies je wat je hoofdtaak wordt”, legt Yorn uit. Toch is het niet de bedoeling dat de leerlingen zich maar op één ding van het omroepvak richten. “Ze moeten overal inzetbaar zijn”, legt Stals uit. “Niet iedereen kan immers altijd aanwezig zijn en toch moeten alle taken vervuld worden.”

De omroepploeg heeft al stappen gezet sinds het begin. Fréderique: “We zijn al veel zelfstandiger dan in het begin. Toen kregen we veel hulp van Ton Sieben van de Reindonk, maar nu is dat minder nodig.” Mirthe voegt toe: “Nu kunnen de meer ervaren leerlingen ook hun kennis overbrengen op de nieuwe leden van de omroepploeg.” Doordat de ploeg de kneepjes van het vak aardig onder de knie heeft, kan ze zich nu gaan richten op nieuwe doelen. Stals: “Ik zou het mooi vinden als we echt een eigen stijl kunnen ontwikkelen. En natuurlijk willen we heel graag de mooie dingen vastleggen en de school laten zien zoals die is.”

Rustig is het niet, zo’n omroepploeg. Zoals Martha zegt: “Het is eigenlijk bijna een parttimejob, en dat nog naast je schoolwerk.” En dat is niet altijd makkelijk. “Soms wil je iets heel graag, maar dan gaat het gewoon niet”, zegt Martha. Dan is nee zeggen wel moeilijk. Fréderique: “Je wilt eigenlijk niemand teleurstellen.” Toch vinden de leden van de omroepploeg het hun tijd en energie dik en dubbel waard. “Je leert er heel veel van” zegt Mirthe. “Mensen aanspreken, improviseren, en ik heb ook meer zelfvertrouwen gekregen.” Fréderique voegt toe: “En dat is ook weer handig voor later.” Martha zegt: “Het belangrijkste is dat we er plezier in hebben. Voor mij is het echt even lekker ontspannen als ik iets voor DendronTV mag doen.” Yorn voegt toe: “Even praktijk in plaats van theorie.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie