Dansen leeft bij Sevenumse jeugd

22-4-2010 door: Redactie
De dansgarde uit Sevenum werd in 1976 opgericht en maakt onderdeel uit van Carnavalsvereniging D'n Ezelskop. Naast de traditionele gardedans kunnen kinderen en jongeren zich bij de garde ook in showdans, breakdance en streetdance bekwamen. De club maakte in de afgelopen jaren een explosieve ledengroei mee.

Vanzelfsprekend maakt de dansgarde rond carnaval elk jaar haar opwachting. Tijdens de zittingsavonden en bij andere activiteiten van Carnavalsvereniging D'n Ezelskop zetten de dames hun beste beentje voor bij de vertoning van de traditionele gardedansen. Maar de Sevenumse dansgarde doet meer. Zo zijn er de jaarlijkse optredens tijdens de Serumse Fiste en presenteerde de garde zich aan de ouderen in het plaatselijke bejaardenhuis. In 2009 werd zelfs drie avonden lang een zelfgeschreven dansmusical opgevoerd. Tijdens de komende Koninginnedag presenteren de dansgroepen zich op het podium dat in het centrum van Sevenum wordt opgesteld.

Jenny Dirckx is voorzitter van de danscommissie en maakt vanuit die hoedanigheid deel uit van het bestuur van CV D'n Ezelskop. Zelf heeft ze een tiental jaren gedanst bij de dansgarde. "Twee jaar geleden hebben we als commissie besloten om het dansaanbod te verruimen. Naast de gardedans bieden we nu ook showdans, breakdance en streetdance aan."
Die uitbreiding van het aanbod verspreidde zich daarna als een lopend vuurtje door Sevenum en Kronenberg. "Al snel groeiden we naar honderd leden. We hebben op dit moment zelfs een ledenstop moeten instellen, want anders is het organisatorisch allemaal niet meer te behappen", aldus Jenny. Op dit moment heeft de dansgarde negen dansgroepen die door acht trainsters en één trainer wekelijks worden begeleid. De dansgarde heeft zelfs een jongensgroep.
Deze knullen in de leeftijd van acht tot tien jaar bekwamen zich in breakdance en streetdance. Dansvormen die echt passen bij stoere boys die zich dan ook liever geen lid van 'de dansgarde' noemen. Naast de zeven leden tellende commissie en zijn er ook ouders en zogeheten 'coaches' in touw om een helpende hand te bieden. Jenny Dirckx: "De ouders zorgen bijvoorbeeld voor vervoer van de dansers, voor hun kleding en het schminken tijdens presentaties en wedstrijden. Daarnaast heeft iedere dansgroep een oud-lid van de dansgarde als coach en één van de ouders fungeert als aanspreekpunt."

Naast de optredens die de diverse groepen gedurende het jaar regelmatig verzorgen, worden er ook toernooien bezocht. Zo namen vorige week zondag maar liefst 88 leden van de club deel aan wedstrijden die in sporthal D'n Adelaer in Maasbree werden gehouden. "Dit toernooi werd door de Nederlandse Bond voor Culturele Danssport georganiseerd. Het was een internationaal toernooi waar dansgroepen uit Limburg, België en Duitsland aan deelnamen", zo besluit Jenny. Het mag duidelijk zijn... dansen leeft in Sevenum als nooit tevoren!

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie