Passie vs. geld

12-10-2017 door: Redactie
Na zeven maanden onderhandelen lijken de politieke partijen er uit te zijn. Het regeerakkoord is er dan eindelijk. En wat staat daar volgens het laatste nieuws in?

Helaas, aankomende studenten, het leenstelsel blijft. Maar ook goed nieuws voor jullie, want eerstejaarsstudenten hoeven voortaan nog maar de helft van het collegegeld te betalen. En als je een basisschooljuffrouw of –meester in wording bent heb je helemaal geluk, want pabostudenten studeren niet alleen in jaar één, maar ook in jaar twee voor de halve prijs. Hè? Ja, op deze manier probeert de regering het lager onderwijs, dat kampt met een lerarentekort, aantrekkelijker te maken.

Het moet niet gekker worden. Het vak van juf of meester is niet zomaar een vak, daarvoor heb je een bepaalde drive nodig. Lesgeven moet je passie zijn, niet iets waar je maar voor kiest omdat het net even wat goedkoper is. Dat is niet een instelling die past bij mijn beeld van de juf of meester. Als ik terugdenk aan mijn tijd op de basisschool, herinner ik me leraren die met hart en ziel les stonden te geven. Die eindeloos geduld hadden, pleisters plakten op kapot gevallen knieën en alle tekeningen mooi vonden. Die pestgevallen oplosten, ’s avonds laat nog oudergesprekken voerden en ieder kind probeerden te motiveren. Die alles deden om de lagere schooltijd van mij en mijn klasgenootjes zo fijn mogelijk te maken. De leraar die ik me herinner stond altijd voor zijn leerlingen klaar. En zo hoort het ook. Als je kiest voor een opleiding tot juf of meester, moet dat een keuze zijn die komt vanuit je hart, en niet vanuit je bankrekening. Want, zoals inmiddels oud-basisschool­directeur Ton Hendriks me laatst zei: Leraar ben je niet voor even, dat ben je voor heel je leven.

Aniek

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie