VVD: 'Coalitieakkoord is toneelstuk'

7-6-2018 door: Redactie
Tijdens de raadsvergadering van de dinsdag 5 juni hebben de oppositiepartijen SP en VVD meteen duidelijk laten blijken een kritische blik op het coalitieakkoord te werpen. Bart Cox van SP noemde het vooral vaag, terwijl Peter Elbers van VVD sprak over een ‘toneelstuk’.

Peter Elbers noemde het coalitieakkoord een toneelstuk in twee bedrijven. “Waarbij in het eerste bedrijf een hoofdrol is weggelegd voor CDA, PvdA en D66+GroenLinks, waarbij D66+GroenLinks later afhaakten’, ­vertelt hij. “Daarna in het tweede bedrijf met Essentie, waarna D66+GroenLinks alsnog aanschoof, Wat heeft deze partij doen besluiten alsnog akkoord te gaan? Zeker is dat met deze partij het woord ‘duurzaamheid’ meer dan ooit terug te vinden is in het akkoord. Het CDA heeft met vaste hand gekozen voor het PvdA, die door de kiezer van drie naar twee zetels is gegaan. Om bij die vaste hand te blijven, was dit scenario misschien van te voren al vastgesteld tussen beide partijen? Voorliggende coalitieakkoord is oude wijn in nieuwe zakken. We gaan de rol invullen als kritische oppositie en we gaan de coalitie niet constructief ondersteunen, want die moet de eigen boontjes maar doppen. We hopen dat de coalitie de komende 3,5 jaar uitzit.”

Fractievoorzitter Cox van SP vond het coalitieakkoord vooral vaag. Zo kaartte hij aan dat wethouder Bob Vostermans al aangaf dat het nieuwe zwembad er komt, terwijl dit nergens concreet in het akkoord naar voren komt. “Er is nog geen besluitvorming geweest over Afslag10. Ook is het vreemd dat zorg geen eigen hoofdstuk heeft, terwijl dit volgens ons toch wel op de eerste plaats hoort te staan. En waarom zijn er vijf wethouders nodig in plaats van drie? Drie zijn er meer dan genoeg en alle vijf moeten ze ook weer betaald worden.” Vanuit de coalitie werd dit verdedigd door aan te geven dat het coalitieakkoord ook niet dichtgetimmerd is, zodat er ruimte overblijft om het te bespreken. Vostermans: “We moeten het beleid voor de komende vier jaar nog formuleren en hier moeten ook nog debatten over gevoerd worden over wat er aangenomen moet worden.” Bram Hendrix van Essentie reageerde: “Hiermee geven we de oppositie ook ruimte om mee te denken in de besluiten en ook met ideeën te komen. Alles met de insteek om de gemeente beter en mooier te maken.” PvdA-er Roy Bouten gaf aan dat het aantal wethouders past bij de breedte van het coalitieakkoord. Na de benoeming van de nieuwe wethouders schoven drie nieuwe raadsleden aan, te weten: Frenk Peeters en Eric Brouwers voor CDA en Jeroen Brouns voor Essentie. Henk Weijs van CDA is aangewezen als plaatsvervangend voorzitter.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie