CDA, PvdA en Essentie onderhandelen verder

26-4-2018 door: Redactie
CDA, PvdA en Essentie gaan verder met de coalitieonderhandelingen in Horst aan de Maas. Dat blijkt uit de informatieronde die informateur Arie Stas heeft gevoerd met de politieke partijen, nadat vorige week bekend werd dat een coalitie tussen CDA, PvdA en D66+GroenLinks niet haalbaar is.

Na de verkiezingsuitslag, waarbij het CDA als grootste partij uit de bus kwam, startte de onderhandelingen tussen die partij en PvdA en D66+GroenLinks. Donderdag 12 april waren de onderhandelaars het eens over de laatste stukken en zou alles nog één keer besproken worden met de achterban. Uiteindelijk trok D66+GroenLinks de ­stekker uit de onderhandelingen. Partijleider Jim Weijs gaf vorige week in dit blad aan dat de grootste spanning lag bij de onderwerpen intensieve veehouderij en open landschap.“ Dat zijn voor ons belangrijke onderwerpen en we konden er uiteindelijk toch niet mee instemmen zoals dat in het akkoord terugkwam.” Desondanks wil D66+GroenLinks nog steeds in de coalitie.

De tweede informatieronde werd van 18 tot 21 april gevoerd door Arie Stas, voormalig wethouder van Horst aan de Maas. Uit die gesprekken is gebleken dat zowel Essentie, als D66+GroenLinks en PvdA voor een ­vierpartijencoalitie willen gaan, bestaande uit CDA, Essentie, PvdA en D66+GroenLinks. Essentie en PvdA denken namelijk dat de verschillen tussen de partijen op te lossen zijn. Het CDA is een andere mening toegedaan en wil niet verder met D66+GroenLinks. De partij wil op de oude voet verder gaan en een coalitie vormen met PvdA en Essentie. Die kan eventueel uitgebreid worden met de VVD. Het advies van informatie Stas is dat CDA, Essentie, PvdA samen verder gaan onderhandelen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie