'Voor ons zijn de budosporten cultuur'

10-1-2018 door: Redactie
Budoclub Horst moet weg uit ’t Gasthoęs in Horst. Gemeente Horst aan de Maas heeft plannen om van het Gasthoęs een cultuurcentrum te maken waardoor Budoclub Horst een andere locatie moet vinden. Berry Bartels, voorzitter van de vereniging vindt echter dat de club thuishoort in ‘t Gasthoęs: “Voor ons zijn de budosporten cultuur.”

Budo is een verzamelnaam voor de Japanse vechtkunsten. “De budoclub geeft in les verschillende vechtkunsten en weerbaarheidssporten”, vertelt Bartels. “De club bestaat in 2018 60 jaar en geeft les in onder andere judo en jiu-jitsu. Ook bieden we cursussen in weerbaarheid en zelfverdediging aan. We zien dat onze leerlingen door onze lessen zekerder in hun schoenen komen te staan.”

“De Budoclub Horst is de oudste huurder van ‘t Gasthoês pand en huist er 50 jaar. We snappen dat er andere plannen zijn voor ‘t Gasthoês, maar we vinden het vervelend dat wij daar het dupe van zijn. Sporten is immers ook belangrijk en zeker bij de budosporten speelt cultuur een grote rol.” Volgens Bartels wordt er in de Japanse vechtsporten een leefstijl uitgedragen: “Wij als club willen niemand iets opleggen, maar we vinden het wel belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan de basisprincipes: discipline, respect en gelijkwaardigheid.” Momenteel is de Budoclub druk bezig met het zoeken naar een andere locatie. “We hebben een paar eisen”, aldus Bartels. “We willen zo dicht mogelijk bij de kern van Horst blijven vanwege de jeugdige deelnemers. Zodat ook zij de club en de trainingen makkelijk kunnen bereiken. Daarnaast hopen we dat we de matten waarop we trainen kunnen laten liggen. Uit ervaring blijkt dat het een vreselijk gedoe is die dingen op te bouwen en af te breken. Daarbij komt dat de matten niet hinderlijk zijn omdat ook andere dagbestedingen er gebruik van kunnen maken, zoals peutergym, valpreventie bij ouderen of een dansles.”

Overige eisen die de club had voor een locatie zijn een wens geworden. “Dingen als een kleedkamer of sanitaire voorzieningen zijn geen harde eis meer. Als we maar een hal hebben waar we matten neer kunnen leggen dan zijn we gered.” Het is namelijk zo, vertelt Bartels, dat als de club geen nieuwe locatie gevonden heeft voor juli 2018 ze op moeten doeken. “We hebben 105 leden, een stabiel aantal door de jaren heen, met leeftijden tussen de 5 en de 70 jaar. Het zou vreselijk zijn om in het jaar dat we 60 jaar bestaan ermee op moeten houden.” De club heeft de meeste mogelijkheden al bekeken, maar geeft niet op. “Alle sporthallen zijn elke avond al bezet en we hebben niet de financiële middelen om een particuliere ruimte te huren. We hopen nog steeds op bijstand van de gemeente, misschien dat zij opnieuw naar mogelijkheden kan kijken, want we zijn ten einde raad.” In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten dat er een gesprek wordt gepland met de budovereniging. “Zo willen we samen tot een oplossing komen”, aldus de woordvoerder.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie