Inzittenden brandende auto gered

2-8-2018 door: Redactie
“Sommige dingen kun je niet voorspellen. Het overkomt je en je doet wat je denkt dat je moet doen”, aldus Wilfried van Dijck uit Broekhuizenvorst. Op maandag 23 juli redde hij twee personen uit een brandende auto, nadat deze tegen een boom gereden was op de Ooijenseweg in Blitterswijck.

Net nadat het ongeluk rond 17.45 uur was gebeurd, was hij onderweg met de tractor. “We hebben thuis een melkveebedrijf en ik was op dat moment bezig om de beregeningshaspel te verplaatsen”, vertelt Wilfried. “Ik heb het ongeluk niet zien ­gebeuren, maar ik kon zien dat het net gebeurd was en dat er haast bij geboden was. Het lekte onder de auto en er kwamen ook vlammen vanuit de onderkant en de motorkap.” Hij laat weten dat er 15 meter achter de auto een man kermend van de pijn lag. “Hij heeft aan de passagierskant gezeten en is zelf uit de auto ­gekomen. Ik ben naar hem toegegaan met de vraag of er nog meer mensen in de auto zaten. Het bleek een Poolse man te zijn, dus dat kon hij mij niet duidelijk maken. We konden van buitenaf niets in de auto zien, alles was donker en de airbags waren open geklapt.” Zonder te weten of er iemand in zat, maar ook zonder twijfel, maakte hij de deuren open. Er bleken inderdaad nog twee mensen in te zitten: op de chauffeursstoel en de plaats daarachter.

“De achterste persoon lag ­helemaal tussen de stoelen. Die ­hebben we als eerste er uit gehaald”, vertelt Wilfried, die op dat moment hulp kreeg van Johan Frencken uit Broekhuizenvorst. “Beide inzittenden waren ernstig gewond, waarbij er eentje een open beenbreuk had. Nou weet ik dat je bij een ongeluk gewonde personen het beste niet kunt verplaatsen, omdat je niet weet wat er intern allemaal mis is, maar op dit moment hadden we geen keus. Deze personen moesten weg van de auto. Ik heb ze eruit gehaald, samen met Johan in een paardendeken gerold en zo ver mogelijk van de auto weer verplaatst.” Op het moment dat de inzittenden allebei uit de auto waren, werd er door omstanders 112 gebeld, waarna de ambulance, brandweer en traumahelikopter kwam. “Van de auto was nog maar weinig te herkennen. Alle drie de personen zijn met een ambulance weggebracht en ik heb er verder niets meer van gehoord. Ik zou wel willen weten hoe het daar nu mee is.” Wilfried heeft er zelf niks aan over gehouden en heeft na zijn heldendaad het leven weer gewoon opgepakt. “Het is was puur toeval dat ik er bij uitkwam, ik deed wat nodig was op dat moment. Ik weet zeker dat de uitkomst in ieder geval heel anders was als het laat in de avond of ’s nachts gebeurd was, als er minder verkeer langskomt.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie