Bonden nemen afstand van mestfraudeurs

16-11-2017 door: Redactie
De LLTB en LTO Nederland hebben zaterdag 11 november via een persbericht afstand genomen van bedrijven die zich schuldig maken aan mestfraude. Een paar dagen later moest zij zich bij nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten, komen verantwoorden. De brancheorganisaties moeten nu een plan bedenken om fraude tegen te gaan.

In niet mis te verstande bewoordingen namen de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland zaterdag afstand van ‘mestfraudeurs die willens en wetens omwille van enkel geldelijk gewin frauderen.’ “Er is maar een reactie mogelijk”, zei LLTB-voorzitter Léon Faassen. “De sector moet samen met de overheid keihard optreden tegen deze fraudeurs om fraude gezamenlijk uit te bannen.”

De brancheorganisaties gaven aan geschrokken te zijn van de gegevens die in de media verschenen over de omvang van mestfraude. Cijfers van NRC Handelsblad toonden volgens de krant aan dat zo’n 64 procent van de mesthandelaren en -transporteurs zich niet aan de mestwetgeving houden of die regels op een creatieve wijze interpreteren. Het probleem blijkt zich vooral te centreren in Limburg en Noord-Brabant.

Een delegatie van de LTO, waaronder LLTB-voorzitter Léon Faassen, moest maandag 13 november bij de nieuwe minister van landbouw Schouten op het matje komen. De minister gaf aan de boeren, mesttransporteurs en –verwerkers tot half december te geven om een plan te bedenken om de fraude tegen te gaan. Minister Schouten noemt het probleem vooral een cultuurprobleem en stelde bij de NOS dat de ‘huidige moraal totaal verziekt’ is. Faassen spreekt na het overleg van een grote gezamenlijke missie. “Fraude moet worden uitgebannen. Er kan geen toekomst meer zijn voor fraudeurs in onze sector. Het valt niet te tolereren dat bedrijven zich niet aan de wet houden. We hebben het hier over milieu- en economische delicten. Een zeer ernstige en zorgelijke situatie.’

Vorige week zei hij al: “Het signaal van fraude is niet nieuw. We hebben daar met de overheid al verschillende keren over gesproken en geprobeerd een systeem te ontwikkelen dat waterdicht is. We hebben toen zelf gepleit voor strenge mestwetgeving. Helaas moeten we vaststellen dat we nog een hele weg te gaan hebben, maar we zullen doorpakken. Waar het onze leden betreft, zullen we ook hen aanspreken. De goedwillende leden mogen niet het slachtoffer worden van de collega’s die anders met de regels omgaan.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie