'Het kan weer goed komen'

24-5-2018 door: Redactie
Bij het Toon Kortooms Park in Deurne vond vrijdag 19 mei de boek­presentatie van het boek ‘Niet schrikken’ plaats. Het boek, geschreven en vormgegeven door Liduďne Jansen en Frits Sibille uit Griendtsveen, gaat over de periode dat Liduďne kampte met borstkanker. Een boek uit een emotionele tijd van hun leven, met het doel om mensen in eenzelfde soort situatie een hart onder de riem te steken.
maskTop
'Het kan weer goed komen'
maskBottom

'Niet schrikken’. Dat was het onderwerp van de eerste mail die Frits stuurde naar vrienden en ­familie met daarin het feit dat Liduïne de ­prognose borstkanker had. “Steeds meer ­mensen kwamen erachter dat ik ziek was en bleven maar bellen om te vragen hoe het ging. Omdat ik ziek was, had ik geen kracht om telkens die telefoontjes te beantwoorden. Om die reden is Frits mails gaan sturen, zodat iedereen op de hoogte was van mijn situatie en van de ontwikkelingen hierin”, vertelt Liduïne. Frits stuurde twee jaar lang mails naar vrienden, familie en bekenden. Bij deze mails stuurde hij af en toe ook een foto mee van Liduïne, om te laten zien hoe ze er op dat moment uitzag. Een van de vrienden van Liduïne en Frits, vond de mails dusdanig mooi geschreven, dat ze de mails en de foto’s voor zichzelf bundelde in een klein boekje. “Ik vond het boekje erg mooi”, vertelt Liduïne, “maar ik was toen nog niet van plan om zelf ook iets met de mails te gaan doen. Tot me een tijdje geleden gevraagd werd of ik lezingen wilde geven over de periode dat ik borstkanker had. Toen heb ik besloten om ook zelf een boekje te maken ter ondersteuning van deze lezingen.”
Samen met haar leraar portretschilderen Erwin, besloot Liduïne om het maken van het boek wat grootser aan te pakken. Erwin had ervaring met het maken van boeken en stelde voor om ook een aantal van de schilderijen van Liduïne aan het boek toe te voegen. Zo is de omslag van het boek een schilderij dat Liduïne schilderde in de periode dat ze door haar ziekte haar haar verloor. “Ik vond het verschrikkelijk dat ik mijn haar verloor. Daarom wilde ik het nog graag vastleggen op doek.” Naast het vertellen van haar verhaal, vindt Liduïne het ook belangrijk om mensen te helpen die in eenzelfde situatie zitten als zij vijf jaar geleden. “Ik heb in de periode dat ik ziek was veel zaken uitgezocht. Waar sommige behandelmethodes voor mij totaal niet werkten, waren er andere, soms nieuwe methodes die voor mij juist heel helend zijn geweest. Zowel mentaal als fysiek. Ik hoop dat ik daarmee anderen kan helpen in hun herstelproces.” In het boek staan ook twee foto’s, waar heel duidelijk het contrast te zien is tussen de periode dat het heel slecht ging met Liduïne en nu het weer heel goed met haar gaat. “Toen ik een vriendin van mij die ook kanker heeft deze twee foto’s stuurde, gaf dat haar weer hoop. Ik hoop dat ik meer mensen hiermee kracht kan geven, doordat ze echt zien dat het weer goed kan komen.” De mails die in het boek zijn opgenomen, heeft Frits geprobeerd zo luchtig mogelijk te schrijven. “Door die foto uit een slechtere periode van Liduïne toe te voegen, hebben we laten zien dat de periode samen niet altijd makkelijk was. Ook al was het heel fijn om samen de periode van de ziekte te doorstaan”, vertelt Frits. Het belangrijkste vinden Frits en Liduïne dat het boek troost en steun kan bieden voor lezers die, alleen of samen, in eenzelfde soort situatie zitten.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie