Beste groenlingen zitten in Horst

4-2-2010 door: Redactie
Met vier identieke groenlingen is vogelliefhebber Leon van Gemert uit Horst Nederlands Kampioen geworden in Apeldoorn. Erik Renkens, eveneens uit Horst, behaalde brons met een halsbandparkiet. De wedstrijden in de Amerikahallen in Apeldoorn werden van 14 tot en met 17 januari gehouden.
Leon van Gemert geniet; een vogelliefhebber in hart en nieren

Leon van Gemert is lid van vogelvereniging 'Ons Genoegen' in Horst. Deze vereniging is opgericht in 1952 en viert in 2012 haar 60-jarig jubileum. Van Gemert hield zich als kleine jongen van acht jaar oud reeds bezig met vogels. Sinds 1990 staat hij als lid bij de vogelvereniging in Horst ingeschreven. De vereniging telt momenteel 68 leden en is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.
Het is voor het eerst dat Leon van Gemert zo'n succes heeft weten te behalen met zijn groenlingen.

"Met de kweek van groenlingen, met name het kweken van mutanten (diverse kleurslagen), ben ik al vanaf 1992 bezig. Jaren zat ik bij de top vijf van Nederland en behaalde in het verleden diverse Limburgse Kampioenschappen. Goud zat er niet in, maar nu dus Nederlands Kampioen met een stam agaat groenlingen. Een stam wil zeggen dat het in dit geval vier identieke vogels zijn."
De groenlingen worden onder­worpen aan verschillende criteria. Een jury beoordeelt de vogels onder andere op vorm en grootte. Ook de kleur moet juist zijn en de bevedering dient perfect te zijn. De vogels dienen over een uitstekende conditie te beschikken.

De vogelliefhebber vervolgt: "Het is lastig om vier identieke vogels te kweken, zeg maar een vierling. Altijd is er wel wat. Dan is de grootte niet gelijk, dan is het weer de kleur die afwijkt. Ook moeten de vogels van hetzelfde geslacht zijn. Op wedstrijden mogen zowel mannetjes als vrouwtjes meedoen, waarbij de vogels niet ouder mogen zijn dan twee jaar".
Een groenling is een vogel die ook bij ons in de vrije natuur leeft. De vogels die Leon kweekt, zijn in gevangenschap groot gebracht en zijn voorzien van een gesloten voetring met een bepaalde diameter.
Dit is een vereiste om mee te mogen spelen op de wedstrijden.

De vaste ringen zijn het bewijs dat het gaat om vogels die gekweekt zijn in gevangenschap en dat deze niet zijn onttrokken aan de vrije natuur. De vogel beschikt over een groene kleur met een bruine waas. De mannetjes vertonen in de vleugelpennen een mooie gele kleur. Natuurlijke vijanden van groenlingen zijn kleinere roofvogels. In gevangenschap kunnen groenlingen tien jaar oud worden. Dit in tegenstelling tot de vogels in de vrije natuur, die worden hooguit vijf jaar.
De vogelliefhebber uit Horst besteedt minimaal een uur per dag aan zijn gevleugelde vrienden. Tijdens het kweekseizoen, dat van april tot augustus loopt, loopt dit op naar twee à drie uur per dag. De groenlingen krijgen een speciaal zaadmengsel dat helemaal aangepast is aan deze vogels. Daarnaast krijgen ze eivoer toegediend. Al met al steekt Leon er de ­nodige tijd in. Zijn echtgenote heeft daar geen moeite mee en Leon kan ­altijd een beroep op haar doen ­wanneer dit nodig mocht zijn.

"Enige steun van het thuisfront heb je gewoon nodig, anders wordt het moeilijk om een kampioenschap binnen te halen. Het kampioenschap heb ik dan ook niet alleen verdiend, ook mijn vrouw heeft haar steentje daartoe bijgedragen", besluit Leon van Gemert.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie