Begraven verhalen - Kerkhof Melderslo

23-7-2014 door: Redactie
Op de kerkhoven in Horst aan de Maas zijn diverse bijzondere grafmonumenten te vinden. Bijzonder door de mensen die er begraven liggen of door het monument zelf. HALLO Horst aan de Maas gaat in deze serie op zoek naar die begraven verhalen. In deze aflevering: het kerkhof in Melderslo.
maskTop
Begraven verhalen - Kerkhof Melderslo
maskBottom

Tussen alle grafzerken die er te vinden zijn op het kerkhof Melderslo, valt er eentje speciaal op. Niet alleen door de versiering, het is een klein kruis ingelegd met mozaïeksteentjes, maar ook door het feit dat er geen naam bij is vermeld. Voor wie dit grafmonument dus ooit gemaakt is, is een raadsel voor zowel de beheerder van het kerkhof Ger Driessen als voor Harry Litjens, voorzitter van Stichting Geschiedenis Melderslo. “We gaan ervan uit dat het kruis ooit op een kindergraf heeft gestaan”, vertelt de laatste. “Maar wiens graf, dat weten we niet. Dat is niet meer terug te vinden in de administratie van de begraafplaats. Mochten mensen meer informatie hebben, dan kunnen ze zich bij ons melden.”

Het monumentje is terug te vinden in een rij met allemaal verschillende grafkruisen, achter op het kerkhof.
Deze kruisen zijn verzameld door Stichting Geschiedenis Melderslo. Harry Litjens: “We willen als stichting graag van elk soort kruis dat er te vinden is op het kerkhof, een exemplaar bewaren. Het gaat ons in dat geval niet om degene die erop vermeld staat, maar om het kruis zelf.” “Veel van de oude graven zijn in de loop der jaren geruimd”, vult Ger Driessen aan.
“Na twintig jaar verlopen de grafrechten en niet elke familie kiest ervoor om deze te verlengen. Sowieso merken ook wij dat tegenwoordig meer mensen voor een crematie kiezen, in plaats van een begrafenis.”

Naast het onbekende kruisje, staat dat van Jan Seuren. Hij is de eerste die op het kerkhof in Melderslo werd begraven, drie jaar na zijn dood in 1925. Daarvoor lag hij op het Horster kerkhof. Driessen: “Hij is jong gestorven op 25-jarige leeftijd aan, ik als het goed heb, een bloedvergiftiging door een puistje dat hij had opengekrabd.” De Melderslose kerk werd in 1921 gebouwd. Het dorp had toen echter nog geen eigen begraafplaats. Overledenen werden toentertijd nog op het kerkhof in Horst begraven. In 1928 werd de locatie in Melderslo in gebruik genomen. “Daarvoor moest eerst de grond opgehoogd worden”, weet Driessen. “Graven moesten namelijk toen 1,80 meter diep zijn, in verband met het grondwater. Dat ophogen gebeurde met kar en paard, mijn vader heeft daarmee nog geholpen.” De ingang van de begraafplaats lag toen nog aan wat nu de achterzijde is. Later werd die verplaatst naar de rechterkant en sinds enkele jaren is de ingang aan de zijde van de Rector Mulderstraat. De kerk van Melderslo, die in 1944 werd opgeblazen door de Duitse bezetters, lag toen nog namelijk aan wat nu de Rector Mulderstraat is, schuin tegenover de huidige kerk.

Het kerkhof wordt bijgehouden door leden van de plaatselijke KBO en ook de bezoekers zorgen ervoor dat de graven er netjes bijliggen. “De mensen die hier begraven liggen, heb ik praktisch allemaal gekend”, zegt Driessen. “Och, je
kunt hier best beheerder van zijn, de mensen hier mopperen in elk geval nooit”, grapt hij.

Bron: onder andere Melderslo destijds De geschiedenis van Melderslo tot 1971

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie