'Ieder jaar een beetje mooier en professioneler'

3-8-2017 door: Redactie
Het festival Beatz and Bandz in Lottum bestaat vijf jaar. Vrijwilligers Sten Hoeijmakers en Rik Peters van de organiserende soos OJC Canix blikken terug op de afgelopen jaren. “De eerste editie was heel erg low-budget, maar we breiden steeds meer uit”, aldus de twee.
maskTop
'Ieder jaar een beetje mooier en professioneler'
maskBottom

Het eerste weekend van augustus is in Lottum de laatste vijf jaar gereserveerd voor het Beatz and Bandzfestival. Beats voor de jeugd en bands voor de oudere garde, omschrijven Rik en Sten het evenement. “Eerst had je altijd het festival Weistock in Lottum, dat ook werd georganiseerd door OJC Canix”, legt Rik uit. “Dat liep op het laatst niet meer zo goed en hield er uiteindelijk mee op. Toen we twee jaar geen festival in de zomer meer hadden georganiseerd als soos, zijn we met een groepje bij elkaar gaan zitten en is het idee voor Beatz and Bandz geboren.” “We wilden het anders aan gaan pakken dan Weistock”, geeft Sten aan. “Dat evenement was heel groot en voor de jeugd niet meer zo interessant. Vanuit de oudere garde van de soos was Weistock heel erg op metalmuziek gericht. Er kwamen mensen van heel ver weg naartoe, maar de jongeren uit Lottum en omgeving bleven weg.”

De eerste editie van Beatz and Bandz werd zo low-budget mogelijk georganiseerd, vertellen de twee. “Het was niet meer dan een probeersel”, aldus Sten. “Maar het werd meteen al redelijk goed bezocht en we kregen leuke reacties over de goede sfeer. Op zaterdag waren er dj’s en op zondag speelden bandjes. We hadden niet zo heel groot uitgepakt, maar hadden toch zo’n vierhonderd bezoekers op de eerste dag.” Tijdens de jaren die volgden, groeide het festival steeds meer en afgelopen editie bezochten zo’n 1.300 bezoekers het inmiddels driedaagse festival, dat een echt begrip is geworden in Lottum. “Bijna iedereen tussen de leeftijd van 16 en 30 helpt mee. Vrijwilligers nemen een week vrij en het tapschema hebben we elke keer weer heel snel gevuld.”

“Ieder jaar willen we het festival nog professioneler en mooier maken”, aldus Rik. Met foto’s laten ze zien hoe het beatz-podium ieder jaar uitgebreider en beter is geworden. Sten: “Het eerste jaar begonnen we een week van tevoren met een beetje ‘knommelen’ met geleende materialen van kwekers en bedrijven uit de buurt, maar ieder jaar deden we er een schepje bovenop. Het podium van vorig jaar was wel echt een hoogtepunt.” Ook de programmering probeert de organisatie iedere editie nog beter te maken. “We begonnen met voornamelijk lokale dj’s en bands, maar de laatste jaren zijn dat steeds grotere namen geworden. Maar wel altijd aangevuld met artiesten hier uit de buurt, want we vinden het heel belangrijk om een podium te bieden aan lokaal talent.”

De mannen van OJC Canix hebben er vertrouwen in dat het festival nog eens vijf jaar kan bestaan. Wat voor artiesten er dan op het podium staan? “Martin Garrix en Metallica”, lacht Sten. “Maar zo groot willen eigenlijk helemaal niet worden”, verbetert hij zichzelf meteen. “Een bezoekersaantal van duizend op één dag halen zou mooi zijn, maar het moet wel de losse en kleinschalige sfeer houden die er nu is. En we gaan ook nooit afstappen van de lokale artiesten.”

Het Beatz and Bandzfestival vindt plaats op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 augustus bij Rijhal Hoogveld in Lottum. Op vrijdag treden artiesten als Ruthless, Rugged & De Fissa op bij de Beatz stage. Op zaterdag worden de beatz en de bandz stages gevuld met onder andere Distortion, Black Wizard, Puinhoop Kollektiv & Jop Cox. Op zondag staan onder andere Lukazz, Three Amigos en The Soup op het programma. Speciaal voor het vijfjarig jubileum heeft de organisatie deze editie ook nog een verrassing toe-gevoegd aan het programma.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie