Barents Horst fabriceert rijdend leslokaal

15-7-2010 door: Redactie
Carrosseriebouwer Barents Aanhangwagens uit Horst heeft het eerste rijdend leslokaal in Nederland gebouwd. Demissionair staatssecretaris van Cultuur en Wetenschappen Van Bijsterveldt nam het leslokaal onlangs in gebruik. Het lokaal is eigendom van TerraNext, de mbo-vestiging van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) Terra in Eelde.

Met de mobiele leereenheid realiseert TerraNext een sterkere integratie tussen werken en leren. De mobiele lesunit wordt ingezet voor lessen bij verschillende bedrijven zoals hoveniers, bedrijven in groenvoorziening en sociale werkplaatsen en is bedoeld voor jongeren die een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het mbo volgen. Zij werken vier dagen in de week en gaan een dag in de week naar school. Dat laatste is nu heel gemakkelijk, want de rijdende lesunit komt naar het bedrijf waar de scholieren werken.

Het mobiele leslokaal bestaat uit een Ford Transit-trekker en een speciaal ontwikkelde oplegger. Deze oplegger heeft een lengte van bijna tien meter en biedt plaats aan veertien studieplekken die voorzien zijn van alle moderne leermiddelen en geavanceerde ICT, zoals een digitaal schoolbord, laptops, touch screen et cetera. Bedrijfsleider Fred Wijenberg van Barents Aanhangwagens: “De opbouw van de oplegger is geheel geïsoleerd en voorzien van geïsoleerd en getint glas. Er zit een volledig automatisch hydraulisch waterpassysteem in, een warmwaterkachel, airco, watervoorziening, toiletten, werkbladen, zonneluifel, opbergruimte onder de vloer en een alarminstallatie inclusief gps-systeem. De oplegger is in zijn geheel geproduceerd in de eigen fabriek te Horst. Barents Aanhangwagens heeft tevens de ombouw van de Ford Transit naar een trekkeruitvoering gedaan.”

TerraNext biedt praktische en compacte opleidingen en heeft vestigingen in Drenthe en Groningen. De school liep al enige tijd met het idee rond en vond in Barents Aanhangwagens een geschikte fabrikant voor het vervaardigen van dit bijzondere initiatief. “TerraNext benaderde ons en samen zijn we tot dit concept gekomen. Daarnaast hebben we ook gesproken met de docenten die in het leslokaal gaan werken, om ook de praktische kant goed te bekijken “, aldus Wijenberg.

Barents staat bekend als een gespecialiseerde carrosseriebouwer die in overleg met de klant alles op maat kan maken. Gezien het enthousiasme vanuit het ministerie en het onderwijs over de mobiele leereenheid, hoopt Barents Aanhangwagens meerdere leslokalen in de toekomst te kunnen gaan bouwen. Directrice Bets Barents besluit: “Wij zijn er klaar voor, we hebben het concept en de techniek in huis, dus kunnen relatief snel meerdere scholen voorzien van hun eigen leslokaal.“

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie