Bestuur: 'Horst is nu aan zet'

4-1-2018 door: Redactie
De badmintonclub van Horst organiseert dit seizoen wekelijks speelavonden die voor iedereen toegankelijk zijn. Om de vereniging, die nog maar twaalf leden heeft, te redden, probeert de club met deze gratis speelavonden nieuwe leden te werven.

“We waren een club met zo’n zestig leden”, vertelt Jim Clarke, penningmeester van de badmintonclub. “Nu hebben we er nog maar twaalf en dat zijn allemaal spelers die op andere niveaus spelen. Dat maakt het heel moeilijk om goede partners te vinden.” Hij en de rest van het bestuur zijn bang dat de club nog verder in een neerwaartse spiraal zakt, waardoor ze uiteindelijk niet meer verder kan. “Als mensen niet meer op hun eigen niveau kunnen spelen, verdwijnt de lol. Continu alles winnen of alles verliezen, is op een gegeven moment niet meer leuk”, aldus Clarke. In november is de club daarom begonnen met gratis speelavonden voor iedereen, een laatste poging om de club in leven te houden. “Voor de korte termijn betekenen de avonden dat meer mensen op hun eigen niveau kunnen badmintonnen. Op de lange termijn hopen we natuurlijk dat mensen blijven hangen en lid worden.”

De speelavonden hebben de badmintonclub tot nu toe drie spelers opgeleverd die al meerdere keren zijn geweest. De reacties van deze spelers zijn over het algemeen positief. Clarke hoopt dat deze lijn zich voortzet. “Het is wat ambitieus, maar ik hoop dat we misschien de dertig leden wel weer aan kunnen tikken. Maar dat gaat zeker moeilijk worden, want mensen hebben het gewoon steeds drukker. Ze hebben geen tijd meer om een avondje te komen badmintonnen.” Toch wil hij het belang van sporten benadrukken. “Ik hoorde laatst dat iemand zei: ‘zitten is het nieuwe roken’. We bewegen te weinig. Maar met anderhalf uur badmintonnen op woensdagavond, ben je lekker ongedwongen aan het bewegen. Doordat het zo gezellig is en we veel lol hebben, merk je bijna niet dat je beweegt. Bovendien is er niets verplicht, doordat we geen competitie hebben: alle wedstrijdjes die we spelen zijn voor de lol.”

Clarke hoopt dat Horst de kans om op deze manier van de badmintonsport te proeven grijpt. “Tot aan de zomerstop gaan we zeker nog zo door, misschien zelfs nog langer. Wie wil mag komen, zo vaak hij wil. Financieel lukt dit met de spaargelden van de vereniging.” Toch is het nu niet aan de vereniging, volgens Clarke. “Horst is nu aan zet. De mensen in Horst moeten nu beslissen of ze een badminton-
vereniging in het dorp noodzaak vinden en of ze willen komen”, zegt hij. “Als dat het geval is, dan gaan we door. Als het niet zo is, dan is het voorbij. Dan hebben de mensen blijkbaar een alternatief en is een badmintonclub ook niet meer nodig.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie