Reiskoffer gevuld met kleding van negen landen

Kangoeroes ontwijken op de weg, survival in de bush en wonen als nanny in een gezin in Australië. Anderhalf jaar hebben Jeanine Kellenaers en Freek Linders uit Hegelsom de reis van hun leven gehad. Het stel kijkt nu met heel veel levenservaring, plezier en lol terug op deze tijd.

Het is voor menig mens een droom om op wereldreis te gaan. Gewoon erop uit zonder uitgebreide planning en genieten van de natuur, vrijheid en het avontuur. Jeanine en Freek waren dit in eerste instantie niet van plan, vertelt Freek. “Mijn broer en zus waren wel eens op reis geweest naar Azië, maar ik dacht niet aan zo’n dergelijke reis. Een aantal weekjes weg, oké, maar anderhalf jaar had ik nooit van tevoren durven zeggen. Uiteindelijk heb ik er helemaal geen spijt van.” Jeanine was al eerder een langere periode weggeweest naar Afrika voor haar stage. “Dit was een ontzettend mooie tijd. Voor herhaling vatbaar.” Het bleef kriebelen en ze besloot op reis te gaan naar Azië. “Samen met mijn vriendin Elise Dekker boekten we een vlucht.” Freek vertrok iets eerder. “Mijn vriend Lars Appeldoorn wilde naar Azië. Het leek mij ook wel tof en ik besloot mee te gaan.”
Zo reisde het stel, los van elkaar, door Azië. “We hebben elkaar in die tijd maar twee keer ontmoet”, vertelt Jeanine. “Omdat je zoveel meemaakt ben je niet echt bezig met elkaar ‘missen’. Ik was zelf al een keer een tijd naar Afrika geweest, dus dat scheelde.” Na een tijdje was de reisvakantie bijna voorbij en Jeanine had het wel naar haar zin. “Ik besloot vrijwilligerswerk in Indonesië te gaan doen. Elise is eerder naar huis gevlogen en ik ben daar gebleven.” Dit gold ook voor Freek. Hij had het ook wel naar zijn zin en bleef alleen achter. “Uiteindelijk spraken we elkaar een keer. We hebben het al eerder over gehad en hebben toen besloten om samen naar Australië te gaan”, zegt Jeanine. “Ik wilde heel graag iets gaan doen met mijn opleiding en besloot te gaan kijken of ik in kon trekken bij een gezin als nanny. Freek had hier ook wel oren naar. Het bleek toch best lastig om als stel een gezin te vinden. Je komt daar wel te wonen bij een familie en vaak vinden de meeste gezinnen het niet fijn als er een man bijkomt.” Jeanine en Freek hadden hun pijlen gericht op de steden Melbourne en Sydney. Totdat iemand reageerde vanuit Adelaide. “Ze had ons in een mum van tijd overgehaald waarom dit een mooie stad was. We zouden onderdak krijgen. Na een aantal Skype-gesprekken waren we om.”
Het stel kwam in een gezin terecht met twee kinderen. Eén van 2 jaar en één van 6 jaar. De oudste had autisme. “Daar kan ik wel mee omgaan”, vertelt Jeanine. “Door mijn opleiding weet ik wat voor aandacht deze kinderen moeten krijgen.” Uiteindelijk bleek het gezin de perfecte match. “De vader van de kinderen werd mijn beste vriend”, vertelt Freek. “Ik ging regelmatig met hem naar rugbywedstrijden en ging zelfs soms met hem uit.” Freek vond werk via iemand die hij kende van de plaatselijke gym. Hij kwam terecht bij een bouwbedrijf dat dakgoten maakte. “Onze diploma’s gelden niet in Australië. De banen liggen daar niet voor het oprapen, dus dit was hartstikke prima.”
Het stel had een mooie tijd in Australië. Maar het was niet genoeg. “We wilden nog een reis door het land maken en door Nieuw-Zeeland”, zegt Jeanine. Met een soort zelf in elkaar gezette minivan reisde het stel door de twee landen. “Na een tijdje rijden waarschuwden mensen ons voor drinkende kangoeroes op de weg”, zegt Freek. “Als het geregend heeft, snellen de beesten zich naar de weg om het water van de weg te drinken. De kangoeroes blijven best goed zitten, ook al rijd je erop af. Als je daar dan met 80 kilometer per uur aan komt rijden, moet je goed op je hoede zijn. Naast de weg stonden ook veel uitgerookte en kapotte wagens met daarop teksten als ‘Gecrasht door wild’. Daar krijg je toch wel de kriebels van.”
Uiteindelijk, na anderhalf jaar, zat de reis er op. “We hadden vanaf het begin al gepland om op kerstavond thuis te komen en iedereen te verrassen”, zegt Jeanine. “Stiekem, wachtend in een steegje, kwamen we dan onze beide families verrassen. Dat was geweldig. Hier hebben we ook een filmpje van gemaakt en dat staat op onze Facebook-pagina Frek & Jean ON TOUR. “We hebben veel meegemaakt en ik ben wel een ander mens geworden”, vertelt Jeanine. “Ik kijk nu anders tegen mensen aan en besef hoe goed wij het hebben in Nederland. Het was een fantastische reis.”