Carnavalsserie Vlaskop

Tijdens carnaval heten de inwoners van de dorpen in Horst aan de Maas bijvoorbeeld Turftreiers, Geiten of Dreumels. Maar waar komen deze namen eigenlijk vandaan? HALLO Horst aan de Maas ging op onderzoek uit. Deze week: De Vlaskop uit Melderslo.

Het idee om een carnavalsvereniging in Melderslo op te richten is volgens oud-voorzitter Peter van Lipzig op de kermis in Horst ontstaan. “Wiel Allards en Ton Hagens vonden in 1962 dat het tijd werd om carnaval in eigen dorp te gaan vieren en niet meer ieder jaar naar Venlo af te reizen. Na goedkeuring van de pastoor en de gemeente konden de mannen aan de slag en werd de naam voor de vereniging verzonnen. In de eerste vergadering bleek Jan de Swart het gouden idee te hebben en kwam hij met de naam ‘de Vlaskop’.”
Waar de naam vandaan komt is volgens Van Lipzig makkelijk te verklaren. “In die tijd waren er in Melderslo veel boeren die vlas verbouwden. In het midden van Melderslo lag een klein vlasven en de vlaskop was een instrument waarmee de nerven van het vlas af werden gestroopt. Je kunt zeggen dat de vlaskop gereedschap was met een kop met spitse pinnen. Het vlas wordt dan weer later verwerkt tot linnen. ‘De Vlaskop’ komt uit de agrarische sector en zegt zeker iets over de geschiedenis en identiteit van Melderslo”, aldus Van Lipzig.
Op 15 oktober 1962 werd de vereniging officieel opgericht en in 1963 werd voor het eerst carnaval gevierd en kwam de eerste prins uit. Wiel Allards werd verkozen tot prins en Ton Hagens als vorst. Van Lipzig: “Er wordt gezegd dat het duo toen met paard en wagen door het dorp reed als een soort optocht. Maar of dat waar is, weet ik niet zeker.” Tegenwoordig worden er allerlei activiteiten en feesten georganiseerd tijdens carnaval en de periode ervoor. Zo heb je het Prinsenbal, Joeks, Verlovingsbal, receptie van de prins en het jeugdprogramma. Op carnavalsmaandag wordt de optocht gehouden en op dinsdag is de boerenbruiloft. “Tegenwoordig is de jeugd en het volwassengezelschap van de boerenbruiloft samengegaan en wordt de festiviteit georganiseerd door een vereniging in het dorp of een commissie van de carnavalsvereniging.”
De toekomst van de vereniging ziet Van Lipzig rooskleurig. “Er is veel animo voor activiteiten en jong en oud wordt betrokken bij carnaval. Sinds carnaval in het MFC wordt gevierd, is er genoeg ruimte voor iedereen en kunnen we een mooi feestje organiseren voor het hele dorp”, aldus de oud-voorzitter. Hij vindt het ook belangrijk dit soort tradities te behouden. “Vorig jaar was ons 55-jarig bestaan dat hebben we groots gevierd. Maar ook naar komend seizoen kijk ik weer uit. In januari is er weer het Prinsenbal, het Galabal en niet te vergeten de receptie. Mooie feestjes die we weer met alle Vlaskoppen en Vlaskopinnekes kunnen gaan vieren.”