Van het Osse Kuipje tot Camp Nou: groundhopper Gé haalde overal verhalen op

Een boek over voetbalcultuur, vol verhalen en anekdotes over de avonturen die Gé Peeters samen met zijn familie en voetbalvrienden beleefde tijdens bezoeken aan meer dan honderd verschillende stadions: dat is 'De schoen van Koeman' in een notendop. Het boek van de leraar Nederlands aan het Dendron College wordt vrijdagavond 18 november gepresenteerd in het Horster Parkhotel.

Het zijn er liefst 93, de stadionbezoeken waarvan Gé de lezer in zijn boek meeneemt op ontdekkingsreis, alsof ze er zelf bij zijn geweest. Het lijstje met bezochte voetbalarena's van de groundhopper - in de voetbalwereld een term die gebruikt wordt voor iemand die zo veel mogelijk stadions bezoekt - gaat inmiddels ruim over de honderd, maar niet ieder tripje levert een smakelijke anekdote op. "Nee, voor dit boek heb ik een selectie gemaakt", vertelt de schrijver. "Het gaat in de verhalen maar zelden over voetbal, maar des te vaker om alle randzaken. Sterker nog, in sommige verhalen wordt er niet eens een wedstrijd gespeeld, maar ging ik op bezoek omdat ik toevallig in de buurt was." Dat 'toevallig' mag best met een korreltje zout worden genomen, zo blijkt. "Als we met het gezin op vakantie gaan, dan ligt er vaak wel een stadion in de buurt", biecht Gé met een glimlach op. Dat blijkt ook wel uit de titel van zijn eerste boek: 'De schoen van Koeman'. "Mijn zoon is, net als zijn vader, voetbalgek. We waren op vakantie in Barcelona met ons gezin, dus een rondleiding bij Camp Nou (het stadion van FC Barcelona, red.) mocht niet ontbreken. In het bijbehorende museum stond de schoen van Koeman, waarmee hij Barcelona middels een vlammend schot in 1992 de allereerste Europa Cup bezorgde, in een vitrine te schitteren. De titel zegt iets over de manier waarop ik voetbal beleef. Het zijn vaak niet eens zozeer de wedstrijden, maar wél de herinneringen aan randzaken die voortleven."

Stadionlampen in Brentford
Dat de leraar Nederlands een liefhebber is, blijkt wel uit de plekken die hij in zijn boek beschrijft. Gé pent over avonturen in voetbalbolwerk Londen, maar vertelt vervolgens net zo smakelijk over een bezoek aan het Osse Kuipje. En na een verhaal in het Italiaanse Ferrara, bevindt de lezer zich even later in het veel dichter bij huis gelegen stadion van VVV-Venlo. Gevraagd naar één van zijn mooiste herinneringen, komt er bij Gé al gauw een verhaal over het Engelse Brentford FC opborrelen. "Het boek sluit ik af met een bezoek aan Griffin Park, het stadion van 'The Bees', zoals Brentford FC wordt genoemd. Het werd een ervaring die enorm veel indruk op me heeft gemaakt. Eerder die dag waren we met vijf man bij Arsenal geweest, waar we een rondleiding hadden. Daar was alles tot in perfectie geregeld. Heel geregisseerd allemaal. Terwijl de schemer over Londen viel, vertrokken we naar een ander deel van die stad, voor de wedstrijd van Brentford tegen Queens Park Rangers. Eén van de vele Londense derby's. Het was somber weer. Koud en guur. De metro zat stampvol. We vroegen ons eerlijk gezegd af waar we aan begonnen waren. Toen we uitstapten, zagen we in de verte de stadionlampen branden. Langzaam zwol de mensenmassa aan. Onderweg kochten we een broodje, waarvan we later unaniem zeiden dat het waarschijnlijk het smerigste was dat we ooit aten. In het stadion was het ruim negentig minuten lang genieten. Van de sfeer, maar ook van het typische Engelse spel vol passie en strijd op de grasmat. Pompen of verzuipen leek het devies. Het had kortweg alle ingrediënten voor een ervaring die in mijn geheugen gegrift staat", vertelt Gé enthousiast.

Het zijn memoires zoals die in Brentford, die het boek van Gé ook voor lezers die niet van voetbal houden, interessant maken. De korte verhalen gaan over lichtmasten, de lokale keuken, de teammanager die vol passie over zijn club vertelt en de verknochte supporter met wie hij toevalligerwijs aan de praat raakt. Persoonlijke avonturen die gebundeld zijn in ruim driehonderd pagina's rauwe voetbalcultuur. "Of het altijd een droom was om mijn ervaringen te delen in een boek? Nee, eigenlijk niet", biecht de schrijver op. "Twee jaar geleden ontstond het plan toevalligerwijs. Ik besefte me dat ik tijdens de bezoeken aan stadions vrijwel altijd met een mooi verhaal thuiskwam." Het zijn niet alleen wedstrijden op clubniveau die in 'De schoen van Koeman', worden beschreven, maar ook voor Oranje is er een rol weggelegd. "Eén van de eerste wedstrijden die ik bezocht was Nederland - België (5-0), in 1976. Ook die herinnering vormt een eigen hoofdstuk, net als de groepswedstrijden van het EK in 1988 waar ik bij was." Nog net voor er in Qatar wordt afgetrapt voor een nieuwe eindronde waarop het Nederlands elftal net zo hoopt te schitteren als in '88, wordt het boek van Peeters vrijdag 18 november gepresenteerd in een zaal van het Horster Parkhotel. Geïnteresseerden zijn, mits ze zich vooraf aanmelden via deschoenvankoeman@gmail.com, van harte welkom. Het schrijversdebuut van Gé is op meerdere manieren te bemachtigen. Onder andere door hem te mailen op voornoemd adres. En een vervolg? "Wie weet. Ik heb niet echt een bucketlist, maar er zijn zelfs in Nederland nog voldoende stadions waar ik niet geweest ben. Laat staan in de rest van Europa."

Tekst en beeld: Jelle van Hees