Advies reclassering: pas adolescentenstrafrecht toe bij verdachte steekpartij Guus Janssen

Naar aanleiding van de uitkomsten van een psychologisch onderzoek naar Joshua de L. (20), verdachte van de steekpartij op carnavalsmaandag waarbij Guus Janssen (21) uit Horst om het leven kwam, adviseert reclassering om bij zijn berechting het adolescentenstrafrecht toe te passen. Dit valt onder het jeugdstrafrecht, waarbij minder zware straffen worden uitgedeeld. Een advies dat de nabestaanden van Guus zwaar valt, volgens hun advocate.

Het adolescentenstrafrecht kan worden toegepast bij een verdachte die ouder is dan 17 jaar, wanneer het ontwikkelingsniveau daar voldoende aanleiding toe geeft. Straffen middels het adolescentenstrafrecht maakt het mogelijk om jongvolwassenen tot 23 jaar via het jeugdrecht te bestraffen. Dit strafrecht is vooral pedagogisch van aard, waardoor verdachten doorgaans niet lang achter tralies verdwijnen.

Reclassering sprak zich in het advies niet enkel uit over het toe te passen strafrecht, maar ook over de op te leggen straf. Hier werd verder geen toelichting op gegeven. In de praktijk is een rechter meestal geneigd om het advies van de reclassering, op het gebied van het toe te passen strafrecht, over te nemen. Het jeugdstrafrecht kent een maximale gevangenisstraf van twee jaar. Daar kan jeugd-tbs aan toe worden gevoegd.

Medewerking
Verdachte De L. heeft in een eerder stadium een bekentenis afgelegd. Ook betuigde hij spijt. Hij blijft in ieder geval tot de inhoudelijke behandeling van de zaak, in oktober van dit jaar, vastzitten. De L. was niet aanwezig bij de korte zitting in de rechtbank van Roermond, afgelopen maandag. Hij volgde deze via een videoverbinding vanuit de gevangenis in Vught. Daar verblijft De L. in het psychiatrisch centrum. Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachte van doodslag. Eerder liet hij al weten volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek.