15-jarige Tijs tijdens HandbikeBattle gescout door talentencoach KNWU

Tijs Hesen (15) uit Grubbenvorst deed onlangs mee aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Deze handbikewedstrijd werd georganiseerd voor mensen met een beperking. Ondanks dat het zijn hoofddoel was om de top te bereiken en te genieten, ging het zo goed dat Tijs, die cerebrale parese heeft, zelfs eerste werd in zijn klasse. Als kers op de taart werd hij tijdens de wedstrijd gescout door een talentencoach van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en mag hij nu meetrainen met het talententeam op sportcentrum Papendal in Arnhem.

Al sinds zijn vroeggeboorte heeft Tijs cerebrale parese. Dit is een houdings- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. "Tijs heeft al zijn hele leven fysiotherapie", legt moeder Lonneke Geurts uit. "Hij loopt op krukken, omdat de aandoening vooral in zijn benen zit." Afgelopen jaar is Tijs geopereerd en werden zijn benen rechtgezet. De revalidatie duurde 3,5 maand en vond plaats in het revalidatiecentrum in Hoensbroek. Hier kwam Tijs in aanraking met Adelante On Wheels, door wie hij gevraagd werd om mee te fietsen met de HandbikeBattle. "Dit leek hem geweldig", vertelt Lonneke. "Hij ontdekte het handbiken een jaar eerder op de Wielerbaan in Venlo en het was zo fijn dat hij toen eindelijk een sport gevonden had die hij kon én leuk vond."

Dus startte Tijs donderdag 23 juni aan de wedstrijd, samen met buddy (vader) Tom, als jongste deelnemer van ruim honderd kandidaten. Zijn moeder en broertje stonden langs de route om de mannen aan te moedigen. "Het hoofddoel was genieten én de top halen. Het ging zelfs zo goed dat Tijs eerste werd in de categorie H2, waarin hij geclassificeerd was. Omdat alle deelnemers een andere handicap hebben, worden ze geclassificeerd in verschillende categorieën. Aan het einde van de wedstrijd worden, naast dat er per categorie een winnaar is, alle resultaten gecorrigeerd. Iedere handicap heeft een eigen marge en aan de hand daarvan wordt een einduitslag gevormd." Dat de wedstrijd voor Tijs goed verlopen was, bleek wel uit het feit dat hij in deze einduitslag als achtste eindigde van alle mannen die deelnamen. "Dat hadden we nooit verwacht", aldus Lonneke. "Achteraf baalden we stiekem zelfs een beetje dat we tussendoor pauze hebben genomen om Tijs' lange broek uit te trekken, want daar hebben we toch een aantal minuten mee verspeeld."

Gescout
Niet alleen heeft Tijs ontzettend genoten van de wedstrijd en de resultaten die hij er boekte, hij werd zelfs gescout in Oostenrijk. "We werden aangesproken door de talentcoach paracycling van de KNWU", vertelt Lonneke. "Hij was erg onder de indruk van Tijs en vroeg of hij wilde meetrainen met het talentteam op Papendal."
Terug in Nederland is er inmiddels mailcontact geweest met de talentcoach en heeft Tijs zelfs al zijn eerste training met het talentteam op Papendal meegefietst. "Zaterdag 2 juli was Tijs' eerste training en die is heel goed bevallen", geeft Lonneke aan. "We zijn nu bezig met zijn trainingen in te plannen voor de zomer, Papendal wordt een vaste rit", lacht ze.

Fiets
"Toen Tijs gevraagd werd om met Adelante on Wheels mee te fietsen, kon hij vanaf dat moment een handbike van deze vereniging lenen", legt Lonneke uit. "Hier heeft hij maanden op gefietst, maar deze moest helaas worden ingeleverd nadat we terugkwamen uit Oostenrijk. Een nieuwe handbike is erg duur." Daarom werd er onlangs een tweedehands handbike aangeschaft. "Hier moet wel nog van alles aan gebeuren en we zijn momenteel druk met het opknappen van deze fiets. Ook volgen er gesprekken met de gemeente om te kijken wat zij kunnen betekenen. Daar zijn we de komende tijd druk mee."

Toekomstplannen
In de handbikewereld mag je vanaf je 16e wedstrijden rijden. Tijs is nog 15, maar viert in november zijn 16e verjaardag. "Vanaf volgend voorjaar zou hij dus wedstrijden kunnen rijden", vertelt Lonneke. "Omdat Tijs een visuele beperking heeft, gaan we de komende tijd onderzoeken wat er mogelijk is op dit gebied. Hij heeft er in ieder geval heel veel zin in en droomt groot. Zijn grote voorbeeld is Jetze Plat, een handbiker die op de afgelopen Paralympische Spelen drie keer goud won. We hebben hem in Oostenrijk gesproken en natuurlijk droomt Tijs er ook van om ooit mee te doen aan de Paralympics. Het is mooi om hem zo te zien en dat we naast alle zorgen nu ook mogelijkheden zien waarbij je opeens kunt gaan dromen. Dat is ontzettend fijn."

Tekst: Floor Velthuizen