‘Van turfpaneel naar zonnepaneel’

Over een paar jaar liggen 5.000 zonnepanelen op het terrein waar zeventig jaar lang het Griendtsveense voetbalteam haar wedstrijden speelde. De panelen leveren straks genoeg stroom op om heel Griendtsveen te voorzien. Naast de zonneweide komt er een groene dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ouderen. .

In 2016 werd bekend dat de voetbalclub van Griendtsveen ging fuseren met RKSV Helenaveen. Omdat alle wedstrijden voortaan in Helenaveen gespeeld zouden worden, werden terrein en kantine door gemeente Horst aan de Maas te koop gezet. Ger Mennen diende toen al samen met zijn zoon Chiel een plan in bij de gemeente voor een groene dagbesteding. Omdat zij echter geen plannen hadden met het veld, werd het complex uiteindelijk verkocht aan een ondernemer die er een camping wilde starten. “Een jaar later hoorden we van de gemeente dat dit niet doorging en dat het weer te koop kwam”, vertelt Mennen. “Of we nog interesse hadden, was de vraag.” Die interesse was er nog zeker en Mennen stelde een nieuw plan op, waarbij het voetbalveld tot zonneweide getransformeerd zou worden. “Begin 2017 heb ik contact opgenomen met Geert Claessens van Reindonk Energie.”
Deze energiecoöperatie bestaat sinds 2014 en wil voor en door inwoners van Horst aan de Maas energie opwekken. Reindonk Energie bestaat uit vier bestuursleden en ongeveer zeventig leden. Momenteel loopt een zonneproject op het dak van sporthal ’t Brugeind in Meerlo. Ook is de coöperatie betrokken bij Windpark Greenport Venlo. “We zijn altijd op zoek naar kansen om projecten te ontwikkelen”, geeft Geert Claessens, voorzitter van Reindonk Energie, aan. “Enkele jaren geleden zagen we ook al de mogelijkheden van het sportpark in Griendtsveen. We wisten dat het leeg kwam te staan en zagen er wel een kans in.” Nadat Mennen contact opnam, werd samen een plan opgesteld. Het project bestaat uit twee onderdelen: groene dagvoorziening De Wiek 2.0 en zonneweide ’t Veen. Er worden ongeveer 5.000 zonnepanelen geplaatst. Inwoners, bedrijven en organisaties uit Griendtsveen krijgen de mogelijkheid om te participeren en hun eigen groene stroom op te wekken. De dagvoorziening richt zich op drie pijlers, licht Mennen toe. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet voor het onderhoud van tuinen bij ouderen thuis en bijvoorbeeld van de gemeente. Deze zelfde doelgroep gaat daarnaast samen koken en eten met ouderen. Als derde gaan we een levende tuin creëren, met onder andere een groentetuin, een bijenhotel en een kruidenhoek. We verwachten met een groep van ongeveer tien mensen te starten. We willen proberen het NL Greenlabel te halen (een keurmerk voor duurzame projecten, red.).”
Het aanleggen van een zonneweide kan impact hebben op de buurt. De initiatiefnemers willen de inwoners van Griendtsveen dan ook zoveel mogelijk betrekken bij de plannen. Claessens: “We willen dat mensen het gevoel hebben dat het van hen wordt. Dit is geen commerciële ontwikkeling. De energie wordt lokaal opgewekt en kan ook weer worden teruggekocht.” Mennen: “Griendtsveen levert straks weer natuurlijke energie.” “Van turfpaneel naar zonnepaneel”, grapt Claessens, verwijzend naar turf die vroeger de energie leverde in het Peeldorp.
Voordat met de aanleg gestart kan worden, moet eerst nog het bestemmingsplan worden aangepast. Daarna kan de benodigde SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) subsidie worden aangevraagd. Als dat allemaal rond is, verwachten de initiatiefnemers in het voorjaar van 2020 te kunnen starten.