Raam en glas-in-lood basisschool De Twister vernield

Basisschool De Twister in Horst is tweemaal in één week tijd slachtoffer van vandalisme. Donderdag 6 januari werd de entree van de school vermoedelijk met zwaar vuurwerk vernield en zaterdag 8 januari werd een raam vernield. Voor het laatste geval werden vijf jongeren aangehouden.

De glas-in-loodentree van De Twister en het raam die vernielt zijn, zijn nu beiden vervangen voor een houten plaat. "Het is ontzettend zonde", zegt Angelique Huijs, teamleider bij De Twister. "Dit gaat echt een grens over." Donderdagavond kreeg Huijs via de politie te horen dat er schade was aan de ingang van De Twister. Ze bracht daarna een bezoekje aan de school. "Het glas-in-loodraam van de ingang was compleet vernield. Ontzettend zonde. De kosten lopen in de duizenden euro's op denk ik. Er moet een gespecialiseerd bedrijf komen om dit te vervangen."

Hangjeugd
Politie Horst/Peel en Maas deed op de sociale media een oproep om te achterhalen wie dit heeft gedaan. Tot nu toe heeft dit nog niets opgeleverd. Zaterdag kreeg Huijs opnieuw te horen dat er schade was aan het pand. Ditmaal werden vijf jongeren aangehouden. Eén verdachte werd overgebracht naar het cellencomplex en de anderen moesten zich op een later tijdstip verantwoorden voor hun gedrag. De jongeren zijn overgedragen aan het ouderlijk gezag. Volgens Huijs heeft de wijk al langer last van jongeren die onrust veroorzaken. "Er is hier veel hangjeugd", zegt de teamleider. "We houden dit in de gaten samen met de politie, de gemeente, Synthese en het Huis van de Wijk. Samen proberen we dat de overlast beperkt wordt, maar dit gaat echt een grens over. Dit is vernieling."

Klassenbespreking
Maandag 10 januari gingen de basisscholen in Nederland weer open. "Dan wil je weer fris en vrolijk beginnen en dan heb je te maken gehad met deze vernielingen", gaat Huijs verder. "De verhalen gaan logischerwijs het schoolplein rond en de kinderen weten ervan. We vinden het ook belangrijk om zoiets constructief in de klassen te bespreken, daar zijn we heel open in. We nemen de kinderen hierin mee, want ook zij kunnen hier wat van leren." Huijs zegt dat het nog een paar weken gaat duren voordat alles hersteld is. "Dit is maatwerk." Ook de gemeente Horst aan de Maas is niet blij met de vernielingen. "Verwerpelijk noem ik het", zegt burgemeester Ryan Palmen. "Het is nooit iemands recht om andermans eigendommen te vernielen en overlast voor de buurt te veroorzaken."

Tekst: Niels van Rens