Drive-thru voor mantelzorgers op het Dendron College in Horst

Leerlingen van vmbo Zorg en Welzijn op het Dendron College in Horst organiseerden op de woensdagen 10 en 17 november een drive-thru voor mantelzorgers. Tachtig mantelzorgers gingen door de drive-thru om een verrassingspakketje op te halen met daarin hapjes voor een high tea en een klein presentje. Er zou eigenlijk een wellnessdag worden georganiseerd, maar door de aangescherpte coronamaatregelen bedachten de leerlingen deze creatieve oplossing.

Het Dendron College krijgt vanuit Synthese jaarlijks de vraag iets te organiseren voor de Dag van de Mantelzorg op 10 november. "Dit doen we dan ook elk jaar", vertelt docent Zorg en Welzijn Sanne Cruijsberg. "Zo hebben we in 2012 een wellnessdag georganiseerd en dat is een heel groot succes geweest. We wilden dat succes evenaren en besloten dit jaar weer een wellnessdag te organiseren. Dit keer lieten we de leerlingen zelf activiteiten bedenken, dit past bij de nieuwe leerweg, waarin leerlingen in opdracht van een organisatie iets uitvoeren." Synthese heeft een gastles gegeven over wat mantelzorg inhoudt zodat leerlingen passende activiteiten konden bedenken. "Toen stroomden de idee├źn binnen", vertelt Sanne. "Er werden knutselwerkjes bedacht en er werd gespard over wellnessactiviteiten zoals nagels lakken en handverzorging. Ook wilden we een high tea organiseren, dit hebben we in 2018 al eens gedaan. We hebben dus eerdere activiteiten uit het verleden gecombineerd en leerlingen hebben hier zelf invulling aan gegeven."

Corona
De leerlingen waren helemaal klaar voor de wellnessdagen en de aanmeldingen stroomden binnen toen corona roet in het eten gooide. "Toen moesten we schakelen", legt Sanne uit. "We hadden inmiddels al bijna tachtig aanmeldingen voor de twee woensdagen. Dit was eigenlijk al meer dan we aankonden. We wilden niemand teleurstellen, dus probeerden een oplossing te bedenken. Toen kwamen we op het idee om alles in te pakken en via een soort drive-thru aan de mantelzorgers mee te geven. Dit idee voor het verwenpakketje werd heel goed ontvangen, dus dit gingen we doen." De verwenpakketjes bestaan uit high tea gerechtjes, een menukaartje, een kaartje met een gedichtje en een knutselwerkje. "Dit knutselwerkje verschilt per pakket", zegt Sanne. "De leerlingen hebben namelijk, in plaats van de activiteit met de mantelzorgers te doen, de knutselwerkjes zelf gemaakt. Ieder pakketje bevat daardoor iets anders zoals een bloemstukje, een versierd theelichtje of een bloempotje." Leerlingen die een verwenactiviteit zouden organiseren, bijvoorbeeld de handmassage of nagels lakken, pakken nu alle pakketjes in en bemannen de drive-thru, die voor de ingang van de school staat. Ook vmbo 3 basis en kader leerlingen schieten te hulp om de grote hoeveelheid mantelzorgers te kunnen verrassen.
Er werden, verdeeld over de twee woensdagen, ongeveer tachtig pakketjes afgegeven. De leerlingen hadden niet verwacht dat er zoveel aanmeldingen zouden zijn, geeft Sanne aan. "We waren heel verrast. Het is wel fijn om te weten dat mensen blijkbaar behoefte hebben om iets te gaan doen en erop uit te gaan, vooral omdat de mantelzorgers het extra zwaar hebben gehad in deze tijden."

Geslaagd
Leerlingen van het Dendron College kijken terug op een geslaagde activiteit. "Ze hadden er zin in, ondanks dat ze het jammer vonden dat de wellnessdag niet door kon gaan. Bij het uitdelen van de pakketjes kon je echt de lach op het gezicht zien van zowel leerlingen als ontvangers. Ook verliep het eigenlijk perfect, vanaf 15.00 uur konden de pakketjes opgehaald worden. Dit ging goed en rustig en mensen gaven elkaar ook de ruimte."

Tekst: Floor Velthuizen