Geplukt Loek Hermans

Na een heftige jeugd is hij ontzettend trots op waar hij nu staat in het leven. Hoe hij dat heeft bereikt? Altijd hard werken, doorzetten en kansen aangrijpen. Deze week wordt de 33-jarige Loek Hermans uit Broekhuizen geplukt.

Loek Hermans werd in 1988 in Broekhuizenvorst geboren. Hier woonde hij in een bungalow met zijn vader, moeder en zijn twee zussen. "Toen ik 6 jaar was, zijn mijn vader en moeder gescheiden", vertelt Loek. "Ik heb hier veel last van gehad. Op mijn 13e hertrouwde mijn vader, dat was moeilijk voor mij. Dit leverde veel spanningen op thuis en toen nam jeugdzorg de zorg over mij over." Loek verhuisde vervolgens naar Venlo en woonde daar tot hij 17 jaar was. "Hierna heb ik één jaar in Maasbree gewoond, waar ik kamertraining had. Ik kreeg toen begeleiding bij het zelfstandig wonen."

Kermis
Loek voelde zich niet prettig in Maasbree. "Ik wilde daar graag weg", vertelt hij. "Toen ik in 2009 op de kermis in Maasbree een oproep zag voor een hulpkracht bij de 4D bioscoop, een attractie die daar stond, heb ik gereageerd. Het leek me geweldig om met de kermis door het land te reizen. Jeugdzorg gaf mij toestemming, dus ik vertrok samen met het kermispersoneel voor twee weken naar Haarlem. Na die twee weken zou de kermis worden opgebouwd in Blerick. Als het me niet zou bevallen, zou ik dan nog kunnen stoppen." Dit was niet het geval, Loek vond het geweldig. Hij reisde vervolgens van mei tot juli 2009 mee met deze attractie door heel Nederland. "Na verloop van tijd kwam ik steeds meer tot de realisatie dat ik niet goed werd behandeld door de eigenaar van de attractie. Ik raakte in juli aan de praat met de eigenaar van de Octopus en kreeg daar een baantje aangeboden. Dat was de start van een avontuur dat bijna tien jaar geduurd heeft." Loek reisde twee jaar lang met de Octopus door Nederland, maar besefte dat hij meer wilde bereiken. "Ik besloot te stoppen met roken en drinken en te gaan sparen voor mijn rijbewijs. Nadat ik mijn rijbewijs gehaald had, kreeg ik meer vrijheid en werd ik zelfs leidinggevende van een nieuwe kraam. Vervolgens haalde ik nog mijn vrachtwagenrijbewijs en aanhangerrijbewijs en vanaf dat moment ben ik veel zelfstandig op pad gegaan met verschillende attracties." Het laatste jaar dat Loek bij de kermis werkte, werd de Octopus verkocht. "Dat vond ik wel erg, het was echt mijn kindje. Ik was er dag en nacht mee bezig. Ik kocht zelfs, van mijn eigen verdiende geld, lampjes om hem te versieren."

Stoppen
Nadat de attractie verkocht werd, zag Loek het kermisleven steeds minder zitten. "Ik wilde eigenlijk stoppen, maar wist niet goed hoe. Ik had helemaal niets. Gelukkig kwam er hulp uit onverwachte hoek. Toen de vrouw van mijn peetoom uit Broekhuizenvorst ziek werd en euthanasie zou plegen, heb ik haar opgebeld om afscheid te nemen. Zij zei toen dat ze merkte dat ik het kermisleven niet meer fijn vond en regelde voor mij, op haar sterfbed, dat ik bij mijn peetoom kon komen wonen. Ik ben toen in november 2017 gestopt bij de kermis en ben bij mijn oom ingetrokken." Loek vond het spannend om terug te komen, maar werd met open armen ontvangen, ook door zijn vrienden van vroeger.
Toen Loek bij zijn peetoom ging wonen, had hij nog geen werk. "Ik wilde iets doen in de evenementenwereld, dus daar ben ik naar op zoek gegaan", vertelt hij. "Ik ben toen begonnen voor een bedrijf in Deventer. Elke dag reed ik twee uur heen en twee uur terug om daar te werken. Dit was gelukkig maar tijdelijk, na een paar maanden kon ik in Siebengewald voor een tentenverhuurbedrijf beginnen. Ik heb op allemaal grote festivals gewerkt zoals Parookaville." Loek liep wel al snel tegen de vraag aan of hij dit voor altijd wilde doen. "Het is eigenlijk hetzelfde leven als dat op de kermis, alleen je slaapt thuis", legt hij uit. "Ik wilde iets anders en in 2018 vond ik een baan in Grubbenvorst als onderhoudsmonteur. Daar werk ik nu nog steeds met veel plezier."
Toch was Loek nog niet honderd procent tevreden. "Ik wilde dingen maken waar mensen trots op zijn en vind het fijn om mensen te helpen. Ik ben vroeger zelf altijd geholpen en wilde dat nu ook doen. Daarom ben ik in mei 2021 mijn eigen klus en serviceonderneming gestart." Loek deed dit eerst één dag per week, maar heeft nu de stap durven nemen om vanaf november helemaal voor zichzelf te beginnen. "Ik vind het superspannend", vertelt hij. "Mensen zeiden al vaker tegen me dat ik dit moest doen, maar door mijn heftige jeugd ben ik heel onzeker op dat gebied. Ik heb echter ook geleerd om te vechten voor wat ik wil, dus dat doe ik nu."

Dorpenstrijd
Omdat het leven in Broekhuizenvorst hem zo goed beviel, wilde Loek in het dorp blijven wonen. "Ik vond het tijd om het huis uit te gaan, maar er was weinig aanbod. Toen ik mijn huidige woning in Broekhuizen tegenkwam, wilde ik deze eigenlijk kopen, opknappen en doorverkopen. Ik was namelijk in eerste instantie niet van plan in Broekhuizen te blijven wonen, maar om terug te gaan naar Broekhuizenvorst." In november 2019 kreeg hij de sleutel en juli 2020 kon hij erin. Maandenlang kluste hij elke avond en elk weekend in het huis. Nu hij het huis helemaal verbouwd heeft, is hij toch wel erg gelukkig in Broekhuizen. "Maar het blijft toch mijn droom om terug te gaan naar Broekhuizenvorst", lacht Loek. "Vooral met carnaval is er altijd een ludieke strijd. Ik ben zelf lid van de carnavalsvereniging in Broekhuizenvorst, maar ik krijg altijd opmerkingen naar mijn hoofd dat dat eigenlijk niet kan. Een Broekhuizenaar die bij 'Vorst' zit, dat kan niet volgens hen. Hier lachen we dan samen om. Onderling worden er veel grapjes gemaakt, zo vragen ze wel eens of ik kom spioneren voor Broekhuizen."
Naast dat Loek lid is van de carnavalsvereniging, is hij ook sinds twee jaar lid van de kermiscommissie van Broekhuizenvorst. "Ik heb van jongs af aan mensen heel erg bewonderd die zich inzetten voor zaken die spelen in het dorp. Ik wilde me ook graag inzetten voor verenigingen uit het dorp, om het dorp levend te houden. Dit is echt een passie van mij geworden."

Verloofd
Ook in de liefde is Loek gelukkig. In 2018 kreeg hij een relatie met Patricia, wie hij afgelopen mei ten huwelijk heeft gevraagd. "Ik ben hiervoor speciaal naar Zwitserland gereden", vertelt hij. "Ik wilde haar namelijk graag daar ten huwelijk vragen. Dit was nog een heel geregel. Ik ben in die week dinsdags naar Zevenaar gereden, waar ze vandaan komt, om haar vader om toestemming te vragen. Daar heb ik zijn zegen gekregen. Vervolgens heb ik donderdagavond een brief geschreven en zijn we vrijdagochtend vroeg naar Zwitserland vertrokken. Diezelfde middag heb ik haar bovenop een berg ten huwelijk gevraagd. Patricia zei ja en in 2022 is de bruiloft." Loek is dan ook trots op waar hij nu staat in het leven. "Ik heb het gevoel alsof ik in een korte tijd van niets naar alles ben gegaan", legt hij uit. "Ik zie het zo: je krijgt kansen in het leven en als je die niet aangrijpt, dan blijf je staan. Als je ze wel aangrijpt, dan ga je verder in het leven. Dit fascineert me. Ik ben hier drie jaar geleden komen wonen met helemaal niets. Nu heb ik voor mijn gevoel alles, daar ben ik supertrots op en hier heb ik zelf voor geknokt."

Tekst en beeld: Floor Velthuizen