Geplukt Ron Janssen

Hij is gek op landschap, wat terug te zien is in zijn werk en de stichtingen waar hij zich voor inzet. Ook muziek speelt een grote rol in het leven van Ron. Een lang weekend in een koepeltentje op een festivalterrein, daar wordt hij gelukkig van. Deze week wordt Ron Janssen (50) uit Sevenum geplukt.

Ron Janssen groeide op als jongste zoon in een gezin van vijf kinderen. Hij bracht zijn jeugd door tussen het groen en was er van kleins af aan al in geïnteresseerd. "Mijn ouders hadden een kleine tuinderij op het platteland", vertelt Ron. "Mijn interesse in landschap is ontstaan toen mijn vader in de groenvoorziening terechtkwam. Hij heeft jarenlang bij camping De Schatberg in Sevenum gewerkt. In 1964 heeft hij de eerste campingplaats mogen maken, daar was hij erg trots op. Naast dat hij jaren in het groen heeft gewerkt, was hij ook buiten en rondom het huis actief. Hij werkte in de bossen, waar hij altijd veel hout heeft gezaagd. Ik mocht toen altijd mee. Mijn moeder is altijd werkzaam geweest in de bloemsnijwereld. Anno 2021 is mijn moeder nog altijd een bloemenpriester die alles in en rondom het huis vol heeft staan met bloemen."

Passie voor het groen
Ron heeft de liefde voor groen dus niet van een vreemde. Nadat hij de middelbare tuinbouwschool in Venlo afrondde, maakte hij de vervolgstap naar de Agrarische Hogeschool Larenstein in Boskoop, gericht op tuin- en landschapsinrichting. In zijn afstudeerjaar werd de opleiding verplaatst naar Velp, waar Ron afstudeerde. Hij woonde in die tijd op kamers in Arnhem. "Ik kreeg toen de mogelijkheid om een tweede opleiding erachteraan te doen, anders moest ik in dienst." De keuze was snel gemaakt: Ron besloot de opleiding ruimtelijke planvorming te volgen. Dit deed hij in twee jaar. Na zes jaar studeren ging hij met twee diploma's terug naar huis. "Ik besloot meteen terug te verhuizen naar Sevenum. Tijdens mijn studie ging ik iedere vrijdag al met de 'mamatrein' terug naar het zuiden en toen ik helemaal klaar was met studeren wilde ik ook graag weer in Sevenum gaan wonen. Daar had ik mijn eigen vriendengroep, elke vrijdagavond gingen we naar OJC Walhalla en op zaterdag gingen we altijd bandjes kijken. Ik heb dus meteen mijn boel bij elkaar gepakt en ben terugverhuisd naar Sevenum."
Daar vond Ron een woonruimte in de historische schuur van lokale hovenier Jo Geurts. "Ik werkte elke zaterdag bij hem en hij bood aan om een woonruimte te creëren in de schuur. Ik heb dus tien jaar op die historische boerderij gewoond." Ron ziet Geurts als zijn leermeester. "Hij heeft mij grotendeels gevormd qua werk en passie", legt hij uit. Ron vond later een baan bij de landinrichtingsdienst in Roermond, waar hij twee jaar werkte. Hierna kwam hij te werken voor het adviesbureau van een milieucoöperatie in Helden, waar hij bijna twintig jaar werkte. In 2019 werd dit bedrijf overgenomen door stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen. "Daar werd ik ontwikkelaar van landschapsprojecten tot het bedrijf moest stoppen in juli 2021. Ik heb nu, sinds 6 september, een eigen adviesbureau. Dit bevalt me goed, ik breng de dingen die bij mijn hart liggen nu zelf tot uitvoering en heb veel vrijheid. Het werk geeft me veel voldoening."
Ron trouwde in 2017 met zijn vrouw Eefke, die hij in 2005 leerde kennen. Samen hebben ze twee kinderen, Pien en Siep. "Ik kende Eefke al langer via mijn werk, maar op carnavalszaterdag in Venlo sloeg de vonk over", vertelt Ron. "Toen we trouwden, hielden we een festivalbruiloft, wij zijn gek op festivals. Dit was een mooie gelegenheid om zoiets te doen."

Groengroep
In zijn vrije tijd zet Ron zich in voor de lokale landschapsstichting Groengroep Sevenum. "25 jaar geleden hadden we in Sevenum een natuurterrein dat ingericht moest worden. Daar heb ik, samen met een paar bekenden, een werkdag georganiseerd. Dit riep bij meerdere mensen het verlangen op om dit vaker te doen en toen is de stichting geboren. Ik werd hier meteen secretaris." De groep groeide uit tot een grote stichting met elf bestuursleden en ongeveer zeventig vrijwilligers. "We realiseren als groep hele leuke dingen qua inrichting en beheer, maar hebben ook het doel zoveel mogelijk mensen actief te betrekken. We proberen mensen aan te zetten om zelf ook iets te doen voor de natuur in hun omgeving. We richten ons namelijk niet alleen op kennis over het landschap, maar ook op het creëren van een mooie, groene omgeving voor iedereen." Rons ouders hebben zich ook altijd ingezet voor de stichting. "Mijn vader is in 2013 overleden, maar hij was tot het laatste moment erg betrokken bij de groenzaken waar we ons voor inzetten. Tot het laatste jaar stond hij nog met zijn kettingzaag hout voor ons te zagen. Ik weet nog goed dat hij, toen hij 78 jaar was, een keer midden in de winter tijdens het zagen door het ijs zakte. Hij was drijfnat, maar moest en zou doorgaan. Dat was typisch iets wat ik van hem heb geleerd, niet opgeven en altijd doorzetten. "
Binnen Groengroep Sevenum werd een wandelgroep gecreëerd die wandelpaden ging beheren en aanleggen: wandelroutenetwerk KnopenLopen Sevenum. De Groengroep en KnopenLopen realiseren samen verschillende projecten die ten goede komen aan de gemeenschap. "Ik zit ook in het bestuur", vertelt Ron. "De Groengroep zorgt voor het groene decor, KnopenLopen is de organisatie die daar gebruik van maakt, van geniet en het decor alleen maar mooier maakt qua beleving."

Dialect
Ron voelt een grote binding met het Sevenums dialect. "Ik ben ook lid van de Heemkundevereniging Sevenum. Ik vind het belangrijk dat jeugd het dialect blijft praten. Het is jammer dat (groot)ouders dialect praten tegen elkaar en Nederlands tegen hun kinderen, omdat ze dat netter vinden. Ik ben van mening dat het dialect een vorm van cultureel erfgoed is dat behouden moet worden en dat we trots moeten zijn op de Limburgse taal."
Een andere passie van Ron is muziek. "Ik heb jarenlang met twee broers en één zus bij de drumband in Sevenum gezeten, mijn vader is ook twintig jaar drummer bij de RuJa's geweest. Ik drum niet meer, maar ga wel altijd gepassioneerd naar bandjes kijken." Ron gaat jaarlijks naar verschillende festivals, dit varieert van Prilpop in Sevenum tot het grote festival Pinkpop in Landgraaf. "Ik ga al jaren naar Pukkelpop, soms ook alleen. Ik vind het heerlijk om een paar dagen in een koepeltentje te slapen en van 10.00 uur 's ochtends tot 04.00 uur 's nachts op het terrein van de muziek te genieten." Dit jaar is Ron 50 geworden en ter ere hiervan organiseert hij een eigen Abraham-festival, dat plaatsvindt op 21 mei 2022. "Het kon eerder niet doorgaan vanwege corona, maar nu moet het lukken. Ik heb er heel veel zin in."

Tekst: Floor Velthuizen