Jongerenvisie

Jongeren in de dorpen van Horst aan de Maas vertellen over de leefbaarheid in het dorp vanuit hun perspectief. Wat waarderen ze en wat missen ze? Deze week gaan vier jongeren uit Hegelsom, waarvan er drie nog thuis wonen en één een eigen appartement heeft, in gesprek.

Patrick Kellenaers (22) vindt het heerlijk om in Hegelsom te wonen en geeft het leven voor jongeren een 8. "De jeugd is hier ontzettend verbonden met elkaar en leeftijd speelt geen enkele rol. In mijn vriendengroep ben ik de jongste, de oudste is inmiddels alweer 28. Tijdens het uitgaan zie je ook dat de jeugd van Hegelsom altijd bij elkaar staat, iets wat je in andere dorpen nagenoeg niet ziet. Qua activiteiten en winkels is het dorp kleiner, persoonlijk maakt mij dit niet zoveel uit, omdat wij al jaren met onze vriendengroep een eigen plek hebben waar we kunnen chillen en Horst letterlijk om de hoek ligt." Esther Voermans (25) en Niek Peeters (24) geven Hegelsom ook allebei een 8. Esther baseert dit cijfer op het leven in Hegelsom vóór corona. "Er zijn niet supervaak feestjes in Hegelsom", vertelt ze. "Maar áls er dan een feestje is, is het altijd supergezellig. Het hele dorp komt bij elkaar en ook heel veel jongeren van andere dorpen komen hierop af. Ook zijn er verschillende verenigingen." Stan Zanders (22) geeft het leven in Hegelsom voor jongeren een 7. "Ik denk dat de jeugd echt iets in te brengen heeft in het leven hier in het dorp. Zo wordt er vaak wat georganiseerd en is er ook een groepsapp waar een groot deel van de Hegelsomse jeugd in zit. Als er dan evenementen plaatsvinden waar vrijwilligers voor nodig zijn of wanneer er een bus naar een feestje in een ander dorp geregeld moet worden, dan is dit een erg handige groepsapp."

Jongerenactiviteiten
Stan geeft aan dat er veel te doen is voor jongeren in Hegelsom. "Het verenigingsleven in Hegelsom is erg actief en gezellig. Ik ben zelf lid van de voetbalvereniging, maar er zijn nog veel meer actieve verenigingen binnen Hegelsom." Esther is het hiermee eens en voegt toe dat er ook nog een muziekvereniging is en veel jeugd lid is van Jong Nederland. Ook Niek vindt het verenigingsleven goed, maar hij is van mening dat er niet veel uitgaansgelegenheden zijn. "Wel is er een café, een soos en hebben we een eigen keet met de vrienden, waar we vaak zitten." Ook Stan en Patrick zijn vaak in de keet van zijn hun vriendengroepen te vinden. Esther pikt liever een terrasje of gaat bij iemand thuis zitten. "Als er een feestje is, zijn we vaak van de partij", vertelt ze. "Als dit niet zo is zoeken we wat anders. Voor mij is een avond geslaagd met een drankje en goed gezelschap waar ik lekker mee kan kletsen."
Patrick en Niek zoeken allebei wel eens een ander dorp op als daar een festival of feest plaatsvindt. Ook Stan bezoekt regelmatig andere dorpen en steden. "In een stad heb je veel meer cafés, restaurants en kroegen", legt hij uit. "Qua uitgaan in het weekend heb je daar veel meer keuze dan hier in de regio. Met een aantal vrienden gaan we wel vaak naar kermissen in de buurt. Ik denk dat ik kermissen wel het allerleukst vind. De sfeer daar is anders dan tijdens een avondje in een kroeg." Ook bij Esther zijn de kermissen favoriet. "We gaan eigenlijk wel naar alle kermissen in de dorpen van de gemeente", vertelt ze. "Ook kijk ik altijd uit naar andere feestjes in de buurt zoals Prilpop in Sevenum of Beatz and Bandz in Lottum. Ook zoek ik wel eens de steden op met mijn vriendinnen om te stappen. Ik woon helemaal goed hier in het dorp, maar vind het heerlijk dat ik de mogelijkheden heb om ook allerlei andere kanten op te gaan."

Wonen
Niek is ervan overtuigd dat hij altijd in Hegelsom zal blijven wonen. Patrick wil ook niet verhuizen uit het dorp. "Ik zou alleen verhuizen als we met onze vriendengroep op een afgelegen plaats in een straal van 25 kilometer een nieuwe woonwijk zouden bouwen, dat zou echt gaaf zijn." Ook Esther heeft geen plannen om Hegelsom te verlaten. "Er zijn fijne feestjes, fijne mensen en Hegelsom heeft toch wel de ideale ligging. Je bent zo bij het station, van waaruit je heel makkelijk op andere plekken komt. Ook woon je tussen dorpen in waar veel winkels zijn. Ik zie mezelf dus graag in Hegelsom wonen of in de dorpen die er direct aan liggen. Ik zou dus niet snel in een stad gaan wonen of in een dorp ver weg van hier. Maar ik zeg nooit nooit, ik weet natuurlijk niet wat er in de toekomst nog op mijn pad gaat komen." Stan zou wel nog eens willen verhuizen. "Ik zou ooit nog wel een tijdje in een middelgrote stad willen wonen, zoals Nijmegen of Tilburg, om een carrière op te bouwen", legt hij uit. "Maar na een aantal jaar zou ik dan weer terugkeren naar Hegelsom. Het is namelijk een gezellig en hecht dorp, waar ik op een fijne manier ben opgegroeid."

Plus- en minpunten
Esther vindt het onderlinge contact tussen de jongeren leuk. "Mensen van verschillende leeftijden trekken met elkaar op en gaan samen op stap", legt ze uit. Patrick is het hiermee eens. "Een groot pluspunt is de verbondenheid tussen de jongeren, maar ook zeker tussen jong en oud in het dorp. Daarnaast vind ik het prettig dat het dorp relatief klein is en dat iedereen elkaar kent." Esther vindt de ons-kent-ons-cultuur ook fijn. Ze zou wel graag een nieuwe uitgaansgelegenheid zien voor jongeren. Volgens Patrick en Niek mist het dorp ook nog een frietkraam. Stan voegt hieraan toe dat een restaurant of lunchtent goed zou zijn voor het dorp. "Maar omdat we zo dicht bij Horst liggen, is het geen groot gemis dat deze er op dit moment nog niet zijn", zegt hij. Stan en Niek zouden ook graag een kleine supermarkt zien in het dorp. "Gelukkig is Horst erg dichtbij en ligt de Jumbo ook in de buurt", zegt Stan. "Het is dus wel maar een kleine moeite om daarheen te gaan."

Tekst: Floor Velthuizen