Stefanie Nijhof uit Swolgen start petitie voor het realiseren van een babyopvang in Swolgen

Het zoontje van Stefanie Nijhof uit Swolgen zit bij Kindcentrum STip in Swolgen/Tienray en haar jongere dochter brengt ze ook elke ochtend naar Horst voor de opvang. Daarmee is ze zeker een uur kwijt en daarom pleit ze voor een babyopvang in het nieuwe gebouw van STip. Ze is een petitie gestart en wil met de gemeente Horst aan de Maas in gesprek of er meer mogelijk is.

Onlangs heeft Kindcentrum STip haar nieuwe locatie geopend. Een plek waar alle kinderen van 2 tot 12 jaar welkom zijn. "Alleen is er niet aan de allerkleinsten van 0 tot 2 jaar gedacht", zegt Stefanie Nijhof. "Als ik dan mijn dochter naar de babygroep wil brengen, moet ik helemaal naar Horst rijden. Waarom niet bij STip ook een babyopvang, dat helpt heel veel ouders in Swolgen, Tienray en omgeving." Daarom is ze een petitie begonnen om alsnog een initiatief te starten voor een babyopvang dichtbij Swolgen en Tienray. Ze heeft al ruim negentig handtekeningen verzameld.

Animo
Het idee van een babyopvang In Swolgen is niet nieuw, geeft Daisy Relouw aan, locatieverantwoordelijke kinderopvang Kindcentrum STip. Voor de start van de bouw is hierover verschillende keren overleg geweest met de gemeente en Dynamiek. "Helaas waren de plannen toen al zo ver gevorderd dat het wijzigen van de bouwplannen niet meer mogelijk was", zegt Relouw. "Er is een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan naar deze interesse. Helaas was er toen niet voldoende animo. Door onze voorgangers was een constructie bedacht om een samenwerking aan te gaan met gastouders voor de opvang van de 0 tot 2-jarigen. In de praktijk blijkt deze constructie helaas niet werkbaar. Jammer dat destijds de keuze is gemaakt voor een kindcentrum van 2 tot 12 jaar. Op dit moment blijkt er heel veel interesse te zijn bij ouders voor babyopvang, we hadden al een groep vol kunnen hebben. Ouders zijn er vanuit gegaan dat in het nieuwe kindcentrum deze mogelijkheid ook zou bestaan." Uit de petitie blijkt ook dat er interesse is in een babygroep. "Wij vinden dit echt een gemiste kans dat er destijds andere keuzes zijn gemaakt", zegt Relouw. "We blijven alert op eventuele mogelijkheden en hopen dat er in de verre toekomst meer ruimte komt in het gebouw."
Relouw begrijpt het verhaal van Stefanie en vele ouders. "Stefanie probeert een statement te maken door handtekeningen te verzamelen." De initiatiefneemster van de petitie wil, als ze genoeg handtekeningen heeft, deze overhandigen aan de gemeente. "Binnenkort ga ik naar het gemeentehuis en laat ik ze zien dat dit een probleem is en het hier leeft. Ik hoop dat ze naar mij en al die andere ouders willen luisteren."

Omarmen
Wethouder Han Geurts geeft aan op de hoogte te zijn van de situatie. "We omarmen het concept van integrale kindcentra, waar kinderen van 0 tot 12 jaar komen om te leren, spelen en ontwikkelen. We staan achter de vloeiende overgang tussen onderwijs en kinderopvang en het werken vanuit één team met één pedagogische visie. Bij de ontwikkeling en realisatie van het nieuwe Kindcentrum STip was dat ook altijd het uitgangspunt in onze gesprekken met kinderopvangorganisatie ’t Nest en scholenkoepel Dynamiek. Uiteindelijk is het aan de kinderopvangorganisatie om te besluiten of het mogelijk is om een groep voor 0 tot 2-jarigen te openen. We nemen de petitie graag in ontvangst, waarna we deze zullen overhandigen aan de kinderopvangorganisatie. Als ’t Nest een groep voor 0 tot 2-jarigen wil openen, juichen wij dit van harte toe. We denken dan graag mee over wat er nodig is om dit te realiseren."

Tekst: Niels van Rens