Leerlingen maken mobiele tribune voor Horst aan de Maas 800

Leerlingen van de Bouwcampus in Horst maken in opdracht van stichting Horst aan de Maas 800 een mobiel amfitheater. Het is de bedoeling dat de tribune volgend jaar in alle kernen van Horst aan de Maas gebruikt kan worden voor onder andere voorstellingen en lezingen.

Sinds enkele weken werken drie leerlingen van het tweede jaar en elf van het eerste leerjaar aan het theater. Het proefontwerp is inmiddels klaar, waarna nu gestart kan worden met de uiteindelijke tribune. Dion Rayer (21), Thieme Rutten (17) en Mike Egbers (17) zitten allen in het tweede leerjaar van de opleiding ‘middenkader functionaris bouw’ en zijn verantwoordelijk voor het bouwproject. “Stichting Horst aan de Maas 800 heeft de school benaderd met de vraag of wij een mobiele tribune konden bouwen die inzetbaar is in de kernen voor evenementen”, legt Mike uit. “Vorig jaar hebben we voor Venlo Stormt enkele obstakels gemaakt”, geeft Thieme aan. “Misschien dat ze zo op het idee zijn gekomen.”
Een leerling van het derde jaar, Scott Billekens, maakte de eerste tekeningen voor de tribune, waarna aan de slag werd gegaan met de bouw van een proefontwerp. “We volgen vier dagen in de week theorieles en één dag hebben we praktijk”, vertelt Dion. “Op de vrijdagen kunnen we aan de tribune werken. We hebben de afgelopen vijf weken het werk voorbereid en we kunnen nu met de bouw beginnen. Het streven is om 1 maart de tribune klaar te hebben.”
Er is een aantal eisen aan de tribune gesteld. Zo moet hij groot genoeg zijn voor 120 tot 160 mensen en uiteraard veilig voor alle leeftijden om er op te kunnen zitten. Dion: “De tribune bestaat uit zes losse delen van elk 6.10 meter breed. Deze delen kunnen los worden vervoerd en op de plek zelf in elkaar worden gezet. Een deel bestaat uit twee halve tribunes die met elkaar verbonden worden door een trap. Daarnaast is er nog een podium van 4 bij 8 meter. Het moet een stevige constructie zijn die 10 jaar meegaat. Voor de onderconstructie gebruiken we geïmpregneerd hout.” Mike: “Daarnaast gebruiken we betonplex met een antislip-laag. Het moet namelijk wel veilig zijn als het bijvoorbeeld regent. Het is een modulair systeem, je hoeft niet alle delen van de tribune te gebruiken als de ruimte bijvoorbeeld klein is.”
Het team werkt zelfstandig aan het project, met ondersteuning van de school. “Daarnaast komt Gé van Wegberg van Horst aan de Maas 800 ons elke vrijdag helpen”, zegt Thieme. “Het is leuk dat de organisatie zo een rol kan spelen.” In tegenstelling tot de meeste andere schoolopdrachten, wordt de tribune straks echt in gebruik genomen. En dat motiveert zeggen de drie. Dion: “We leren er veel van en kunnen laten zien wat we kunnen als school. Het is leuk is dat dit wel blijft staan.” Mike voegt toe: “De tribune wordt straks in de dorpen gebruikt, het is iets tastbaars. Net als wanneer je later voor een opdrachtgever bezig bent.”