Hengelsportvereniging Willem Een start crowdfundingsactie voor verdwenen vissen

Het noodweer in Limburg heeft een groot effect gehad op de visvijvers in Tienray en Swolgen van hengelsportvereniging Willem Een. Deze vijvers dienden als tijdelijke oplossingen totdat de nieuwe vijvers in Broekhuizen openen. In deze vijvers zwommen zeker 600 vissen, die overgeplaatst zouden worden naar de nieuwe vijvers. Door het hoge water zijn beide vijvers overstroomd en zijn al hun vissen overleden of met de stroming meegevoerd en in de Maas terechtgekomen. Daarom is de vereniging een crowdfundingsactie gestart.

Bestuurslid Pascal Flink is hier ontzettend van geschrokken: "Overal zijn de vissen weg, we zijn al twee weken aan het monitoren, maar er is geen beet en er zijn geen zwemmende vissen te zien. Normaal vang je altijd wel een visje. Dit is schadelijk voor onze vereniging, op deze manier komen vaste vissers niet meer vissen en blijven ook dagjesmensen weg." Toen het water eenmaal wat daalde is Pascal meerdere malen met zijn auto 's nachts op en neer gereden naar de vijver om te kijken of de vissen niet buiten het water lagen. "Dit doet mij, als dierenvriend, ontzettend veel. Het is heel naar dat wij de vissen kwijt zijn, maar ik heb liever dat ze in de Maas terechtkomen, je wilt namelijk niet dat zo'n beestje komt te overlijden. We zijn zelfs nog met vrijwilligers op pad geweest om vissen uit het weiland te halen toen het water daalde."

Flink is een crowdfundingsactie gestart in de hoop geld op te halen om de nieuwe visvijver in Broekhuizen alsnog te kunnen openen begin 2022. Met de actie hoopt hij 28.500 euro op te halen. "Het is van groot belang nieuwe vissen te kunnen aanschaffen. De aankoop van een volgroeide vis is ontzettend duur. Met deze actie hoop ik liefhebbers van de vissport te bereiken, alle beetjes helpen hierbij."

Begin 2022 zou de vereniging twee nieuwe visvijvers openen in Broekhuizen, deze vijver heeft minder overstroomgevaar dan de vijvers in Tienray en Swolgen. Als de crowdfundingsactie aanslaat, is de datum zeker haalbaar volgens Pascal. "We hebben wel redelijk wat speling. Rond oktober moeten de vissen besteld worden. Het duurt dan een aantal weken voordat deze vissen opgehaald kunnen worden. Aan het einde van het jaar of begin volgend jaar kunnen de vissen dan verspreid worden over de vijvers, hierbij wordt soms ook gewacht tot na de vorst." Pascal is hoopvol dat de vereniging in het voorjaar gewoon open kan. Voor meer informatie over de crowdfundingsactie kan gekeken worden op de Facebookpagina van HSV Willem Een.

Tekst: Floor Velthuizen