Koen en Chelsey delen liefde voor hout

Koen Schobbers uit Horst en Chelsey Elbers uit America willen het gaan maken in de hout- en de interieurbouw. De eindstukken voor hun opleiding zijn begin juli te zien tijdens een evenement in het Eindhovense centrum: Crafted. "Een tevreden opdrachtgever, daar gaat het om", zeggen ze beide.

Koen Schobbers (20) uit Horst en Chelsey Elbers (20) uit America hebben iets met hout. Beide studeren over enkele weken af aan de studie Meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer van Summa College. De liefde voor vakmanschap ontstond bij Koen Schobbers op jonge leeftijd. “Ik was 13 jaar en had een vakantiebaantje bij Antiekhandel Philipsen in Horst’, vertelt hij. “Daar leerde ik goed luisteren naar de klant.” Chelsey knikt instemmend. “Ja, dat is belangrijk. Maar ook om vervolgens de ideeën om te zetten in een plan dat je kunt uitwerken.”

Om te slagen in het ambacht is een aanpakkersmentaliteit belangrijk. Bij Chelsey is dat bijvoorbeeld goed te zien in haar eigen kledingmerk: Xthetic. “Ik ben daar tijdens corona mee begonnen, omdat mensen veel thuis moesten blijven. Ik probeer mensen ondanks de pandemie toch iets moois te geven.” Ze ontwierp zelf een sporthanddoek en een hoodie. En ze kocht andere artikelen in, zodat haar webshop gevuld is. Koen laat zijn creativiteit ook buiten de schoolbanken zien. Zo speelt hij in twee bandjes: C-strike en Ashtray Leaves. Op het repertoire staat respectievelijk old school rock-'n-roll (jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw) en country muziek.

Tientallen studenten
Koen en Chelsey zijn maar twee van tientallen studenten van Summa College die begin juli hun werk laat zien tijdens evenement Crafted in het centrum van Eindhoven. De activiteiten vinden van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli onder meer plaats in winkelcentrum Heuvel Eindhoven. Bovendien zijn er activiteiten bij platform Dynamo. Crafted wordt sinds 2018 gehouden om creatieve studenten in het zonnetje te zetten. Het evenement ging vorig jaar vanwege de pandemie niet door. Deze keer kunnen de studenten van de veertien creatieve opleidingen wel in ‘levende lijve‘ schitteren. Voor het afstuderen hebben Chelsey en Koen allebei een bijzonder project. “Ik maak een verhoogd bed met nachtkastjes”, vertelt Chelsey. “Mijn ouders zijn de opdrachtgevers. Ze vinden het belangrijk ook levensloopbestending te kunnen blijven wonen in hun woning in America.” Koen bood zijn diensten aan op het netwerk LinkedIn. Van enkele tientallen potentiële opdrachten koos hij een garderobekast. “Ik maak die op maat voor een klant uit Maastricht”, vertelt hij. “Het is best een groot gevaarte: 2,50 hoog bij 2,50 meter lang. Er zit ook nog eens een bocht in, zodat het mooi past in de woning van de opdrachtgever.”

Modeshow
Deze en andere stukken worden tijdens Crafted aan het publiek getoond. Naast de afstudeershow van interieurstylisten en meubelmakers behoren ook een modeshow van Summa Fashion, eetbare kunst van top-koks en -patissiers en haarmode-events tot de hoogtepunten van het evenement. Vanuit de voor de gelegenheid ingerichte Studio Crafted worden rechtstreekse uitzendingen verzorgd. Familie en belangstellenden zijn op zaterdag 3 en zondag 4 juli welkom in winkelcentrum Heuvel. Ondertussen denken beide studenten voorzichtig na over het ‘leven na de opleiding’. Chelsey wil graag haar sportmerk uitbouwen. En ze is op zoek naar een baan in de buurt. Koen neemt een tussenjaar. “En daarna”, peinst hij. "Ik denk dat ik dan in Vlaanderen bij een gespecialiseerde school mijn opleiding voortzet.” Voor meer informatie, kijk dan op www.crafted.nu

Tekst en beeld: Hub Dohmen