Digitaal geluksmomentjes beleven op het Dendron College

Wie is de gelukkigste leerling van het Dendron College in Horst? Met deze vraag houden Noor, Lieke, Joni en Sannah zich bezig. Voor het vak informatica gaan de dames aan de slag om elke Dendron-leerling een geluksmomentje rijker te maken.

Noor Janssen (16), Lieke Coenders (17), Joni Kohrman (15) en Sannah Spreeuwenberg (16) onderzoeken hoe IT (Information Technology) kan bijdragen aan het geluksgevoel van jongeren. Hiervoor gebruiken zij een bestaande app genaamd HappyWe van het bedrijf Multiply Happiness uit Meerlo. Volgens de dames is het een soort combinatie van Facebook, Instagram en Snapchat. "Elke dag kan iedereen op zijn of haar tijdlijn een aantal geluksmomentjes delen", legt Noor uit. "Dit kan van alles zijn: pizza eten met vrienden, een goed punt voor een proefwerk of iets totaal anders. Het mag allemaal. Dit geluksmomentje deel je via de app en komt daarna in je tijdlijn en bij al je vrienden terecht, net als bij Facebook en Instagram. Je vrienden kunnen je geluksmoment dan weer liken en voor elke like en gedeeld moment, krijg je een punt. De Dendron-leerling met de meeste punten, een streak, aan het eind van de rit krijgt een taart."

Verdriet
De dames leggen uit dat heel veel dingen geluksmomentjes kunnen zijn. "Geluksmomentjes hoeven niet altijd superblije en leuke dingen te zijn", zegt Joni. "Als je verdriet hebt of het zit even niet mee, kan dat ook een geluksmoment zijn. Dat is voor iedereen anders." Het project draait nu enkele dagen en de leerlingen worden er ook zelf blij van. "Ik merk dat je een andere kijk op geluk krijgt", zegt Noor. "Je bent er meer bewust van. Zo hoorde ik laatst een vogeltje fluiten, ook dat zijn mooie momenten."

Verbeterpuntjes
De Dendron-dames testen de app HappyWe uit voor het bedrijf. "Als het project is afgerond presenteren we aan het bedrijf wat wel en wat niet goed ging", zegt Lieke. "Dan kunnen zij ook van ons leren en zo wordt de app verbeterd." Momenteel is het project op het Dendron College uitgerold, maar de dames sluiten het niet uit om er ooit verder mee te gaan. "Het is een superleuke app", zegt Sannah. "Wie weet kunnen we dit ooit landelijk uitbrengen." Na een aantal dagen hebben de vwo-5-leerlingen al wat verbeterpuntjes gevonden. "Zo moet je je inschrijven voor de app via een sms-berichtje", zegt Noor. "Jongeren gebruiken sms niet echt meer, dus via WhatsApp is denk ik makkelijker."

Dendron Café
Docent Peter Fransen legt uit: "Elke Dendron-leerling mag meedoen. Vrienden kunnen dan elkaar toevoegen en een eigen groep creëren. Ook is er een algemene Dendron-groep genaamd Dendron Café, daarin zitten alle leerlingen die meedoen. Om de drie dagen ververst de groep en kom je weer bij andere leerlingen in een groepje." De bedoeling is dat de app dertig dagen op het Dendron wordt getest. "Maar misschien wel langer", zegt Noor. "Als het echt een succes wordt en steeds meer leerlingen zich aanmelden, kunnen we de gelukkigheid langer peilen."

Dinsdag 1 juni kregen de leerlingen een persoonlijke training in geluk van 'founding father' van HappyWe en geluksman Chiel van der Linden. Op vrijdag 18 juni krijgen alle bovenbouw-leerlingen van het Dendron College een masterclass in geluk van cabaretier Guido Weijers in de Schouwburg in Venray. Het project draait parallel op twee scholen. Naast het Dendron College draait het ook op het Bouwens van der Boijecollege in Panningen.

Tekst en beeld: Niels van Rens