Leerlingen Bouwmensen maken aanbouw voor overburen

Leerlingen van Opleidingscentrum Bouwmensen in Horst hebben in opdracht van hun overburen, het Dendron College, een aanbouw gerealiseerd. De school fungeerde als opdrachtgever, de leerlingen waren de uitvoerenden.

“Vorig jaar kregen we het verzoek van de directie om een aanbouw te realiseren aan de achterzijde van de school", vertelt Koen Jacobs, docent Bouwtechniek van het Dendron. Het idee ontstond om dit project samen met leerlingen van het opleidingscentrum Bouwmensen op te pakken. “De contacten zijn goed en deze studenten zijn alweer een stapje verder in hun opleiding dan onze eigen leerlingen.” Bouwmensen stond positief tegenover het voorstel en eind vorig jaar werden de eerste tekeningen gemaakt. Daan Vollenberg, tweedejaars leerling middenkader functionaris bouw, trad daarbij op als één van de uitvoerders. Eerstejaars leerlingen voerden de bouw uit. Daan: “Samen met een andere leerling, Dirk, heb ik de aanbouw ontworpen en getekend. Er was wel een aantal eisen, zoals de grootte en breedte van het gebouw. Ook moesten er zowel open als dichte opslagruimtes in komen. En we hadden een budget waar we ons aan moesten houden.” Voor de kerst werden de tekeningen en de planning gemaakt en op enkele details in de uitvoering na, werden deze meteen goedgekeurd zegt Jacobs. “De leerlingen werd begeleid door een docent vanuit Bouwmensen, maar werden voor de rest helemaal vrijgelaten. Het is de eerste keer dat we een bouwproject zo hebben aangevlogen. We konden merken dat de leerlingen heel enthousiast waren en het leuk vonden dat ze wat ze leren nu in de praktijk konden realiseren. En het leuke is dat sommige collega's al hebben gevraagd of de jongens ook zo'n aanbouw bij hen kunnen realiseren”, zegt hij lachend. Een kleine domper op het project is dat net in de laatste week van de bouw, de klas in quarantaine moest. De laatste werkzaamheden zijn dan ook door de tweedejaars uitgevoerd.

Trots op de samenwerking

Uitvoerder Daan is erg enthousiast over het resultaat. “Ik vind het erg mooi geworden. Het leuke is dat je nu iets maakt wat je zelf hebt getekend en wat echt blijf staan. Normaal gesproken wordt dit aan het einde van de les weer afgebroken. Ik ben trots hoe het eruit ziet en ook ben ik trots op de samenwerking met de eerstejaars, die nog niet zoveel ervaring hebben. Dit project hebben we met z'n allen voor elkaar gekregen.” De leerlingen hebben zeker complimenten verdiend, vindt de docent. “De samenwerking is supergoed gegaan. Het was super om te zien hoe ze te werk gingen. Ook Bouwmensen zelf heeft aangegeven het als erg prettig ervaren te hebben. Misschien dat dit nog een vervolg krijgt. Er zit echt kennis en kunde bij de heren. We zijn blij dat we dit samen hebben kunnen doen.”

Tekst en beeld: Marieke Vullings