KBO’s denken nog niet aan naamsverandering

De KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) in Panningen heeft besloten van naam te veranderen om zo van het, in haar ogen, stoffige imago af te komen. Volgens de vereniging is ook de ‘k’ van katholiek voor veel potentiële leden een struikelblok. KBO’s in Horst aan de Maas herkennen aan de ene kant het probleem, maar denken nog niet aan een naamsverandering.

“What’s in a name?”, zegt Peter Lalieu, voorzitter van de KBO in Sevenum. “De naam KBO Sevenum is 63 jaar oud, maar wij zijn hier (met een naamsverandering, red.) op dit moment niet mee bezig. Ondanks de coronacrisis is de KBO Sevenum nog steeds een bloeiende en groeiende vereniging. Een stoffig imago heeft in mijn ogen vooral te maken met de inhoud. Welk programma en waar sta je als vereniging voor. Zelfs in coronatijd blijven we zoeken naar mogelijkheden en activiteiten voor onze leden. Uiteraard hoor je ook wel eens van buiten de vereniging: ‘ik ben geen katholiek, als de ‘k’ van KBO verdwijnt word ik lid van jullie vereniging’. Maar dat zijn maar enkelen. Het omgekeerde zal ook het geval zijn en ook niet iedereen binnen onze vereniging is katholiek.”
Dat beaamt ook Jac Verdellen, bestuurslid van de KBO in Horst. “Dat mensen een probleem hebben met het woord katholiek, hoor ik maar heel weinig. De ‘o’ van ouderen stoort hen veel meer. Mensen tussen de 65 en 75 jaar willen niet oud of bejaard worden genoemd. Ze hebben het liever over senioren.” Volgens Verdellen zijn ook in Horst niet alle leden gelovig. “Er zijn nog maar enkele activiteiten die direct het geloof raken. Zo maken we elk jaar een bedevaart met de fiets of de bus naar Kevelaer. Daar gaan ook mensen meer naar toe die dit gewoon een gezellig uitstapje vinden. We hebben leden tussen 55 en 100 jaar oud, daar zit dus 40 jaar verschil tussen. Het is niet altijd makkelijk om daar activiteiten voor te organiseren.”

Senioren
Ook voorzitter Kees Cligge van KBO St. Jan in Grubbenvorst merkt dat buitenstaanders vaak niet weten welke activiteiten worden georganiseerd. “Het stoffige imago heeft met de senioriteit te maken en de daarop meestal afgestemde activiteiten. Het is om die reden dat veel afdelingen zoekende zijn naar mogelijkheden om ‘jongere senioren’ aan te spreken en aan zich te binden. Mensen worden gemiddeld ouder, maar blijven daarbij ook vitaler dan voorheen; op veler gebied ondernemen zij nog van alles. De maatschappelijke betekenis van een seniorenvereniging wordt daarbij pas later onderkend. Hetzelfde doet zich voor bij het zoeken naar vrijwilligers, waar de spoeling ook steeds dunner wordt.” De Grubbenvorster KBO profileert zich al zo veel mogelijk als seniorenverenging. Volgens hem is het te kort door de bocht om een stoffig imago en katholiek met elkaar te verbinden.
Verdellen: “De KBO heeft nu eenmaal een bepaald imago, daar kom je niet makkelijk van af. Ik denk dat een naamsverandering niet meteen meer leden trekt. Het aanpassen van activiteiten levert meer op.”

Tekst: Marieke Vullings