‘Carnaval dit seizoen zonder prins’

Horst aan de Maas viert dit waarschijnlijk carnaval zonder prins. De carnavalsverenigingen hebben na overleg met de gemeente Horst aan de Maas, besloten hun leden voor te stellen voor komend seizoen geen prins carnaval uit te roepen. Ook enkele jeugdcarnavalverenigingen hebben al besloten geen jeugdprins uit te roepen.

“Vanwege de onzekerheden over de ontwikkeling van de coronapandemie en de maatregelen daartegen, zien de carnavalsverenigingen zich genoodzaakt om carnaval 2021 anders in te vullen”, meldt de gemeente. “Omdat carnaval meer is dan een prins en zijn gevolg, gaat iedere vereniging nader bekijken op welke wijze, passend binnen de regels, carnaval 2021 toch beleefd kan worden in hun dorp.”
De verenigingen hebben woensdag 23 september overleg gehad met de gemeente. Burgemeester Ryan Palmen: “Het vereist moed om zo’n tegennatuurlijk standpunt in te nemen en terug te leggen bij je achterban. Dat verdient een groot compliment; we weten immers allemaal hoe belangrijk het samen vieren van carnaval in onze dorpen is. Ik snap heel goed hoe moeilijk dit moet zijn en denk ook dat het de beste keuze is, gegeven de omstandigheden van nu. Gelukkig kunnen verenigingen snel schakelen in hun dorp, met bijvoorbeeld de horeca. Als er dan meer ruimte zou komen, weet ik zeker dat er alsnog van alles georganiseerd zal worden.”

Jeugdcarnaval
Ook enkele jeugdcarnavalverenigingen hebben al besloten dit seizoen geen jeugdprins uit te roepen. Zoals Jeugdcarnaval De Peg uit Lottum, Jeugdcarnaval Griendtsveen en Jeugdcarnaval Hegelsom. Voorzitter Jasper van Rens van Jeugdcarnaval Hegelsom: “Dat betekent automatisch dat alle activiteiten die we normaal gesproken vóór carnaval zouden organiseren, komen te vervallen. We willen wel kijken wat we eventueel met carnaval kunnen organiseren, eventueel samen met d’n Tuutekop of andere jeugdcarnavalverenigingen. We willen graag iets doen, maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn. Het is alleen nog te vroeg om daar nu een beslissing over te nemen.” Jeugdcarnavalsvereniging 't Ezelskopke uit Sevenum heeft nog geen beslissing genomen laat voorzitter Lies Geurts desgevraagd weten. "Wij hebben met ons jeugdbestuur na de terugkoppeling nog niet samengezeten om hierover een definitief besluit te nemen. Wel zijn we van plan een programma voor de jeugd samen te stellen waarin we de carnavalsbeleving over willen brengen op de jeugd binnen veilige kaders. Hoe dit er uit zal zien hangt veelal af van de maatregelen van het RIVM die op dát moment gelden."