Gemeente zet antirookbeleid kracht bij

Horst aan de Maas heeft de ambitie om in 2025 de gemeente te zijn met het minste aantal volwassen rokers van Nederland. Ook wil zij het roken in de openbare ruimte verder terugdringen door onder andere speeltuinen, schoolterreinen en straten rookvrij te maken. “Want zien roken, doet roken”, zegt wethouder Roy Bouten.

14 procent van de volwassenen in Horst aan de Maas rookt, waarbij opvalt dat in de dorpen Griendtsveen en America 22 procent rookt tegenover 11 procent in Horst-centrum. Dat blijkt uit cijfers uit het beleidsplan Op weg naar een Rookvrij Horst aan de Maas. Waar een jaar of vijftien geleden roken op het terras of in de kroeg nog heel gewoon was, is de roker nu veroordeeld tot speciale rokersruimtes of buiten op straat een sigaretje opsteken. Als het aan de gemeente Horst aan de Maas ligt, is roken in de openbare ruimte straks zo goed als verleden tijd. Niet dat zij mensen gaat verbieden te roken. “We willen mensen meer bewust maken van de gevolgen van roken”, zegt wethouder Bouten. “Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van derdehands roken. Stel dat een opa naar buiten gaat om een sigaar te roken, want hij wil dit niet in de buurt van zijn kleinkinderen doen, en dan vervolgens als hij binnenkomt de baby uit het ledikantje pakt. Opa ademt dan nog wel giftige stoffen uit, die gevaarlijk zijn voor het kind.”

Verplaatsbare asbak
Om in 2025 de gemeente te zijn het met minste aantal volwassen rokers klinkt ambitieus, maar is lang nog niet ambitieus genoeg, vindt Bouten. “Zolang er nog mensen doodgaan doordat ze roken, willen we iedereen helpen een gezonde keus te maken. Niet door te verbieden, maar door te stimuleren en motiveren. We sturen aan op het maken van maatschappelijke afspraken. Neem als voorbeeld het Huis van de Wijk in Horst. Rokers besloten daar een verplaatsbare asbak neer te zetten, zodat als de schoolkinderen buiten zijn, ze er niet mee geconfronteerd worden. Dat zijn mooie initiatieven. We gaan opa niet zijn sigaar afpakken, maar willen dat hij die opsteekt als het kind niet kijkt. Zien roken, doet roken.”
Volgens onderzoek zijn het met name mensen met een lage sociaaleconomische status die roken en bij wie de kans op succes om te stoppen het laagst is. “Vaak roken zij hun zorgen weg. Wij gaan dan kijken hoe we die stressfactoren weg kunnen halen”, aldus Bouten. “Als mensen hulp nodig hebben, kunnen wij ze daarbij faciliteren.”

Niet roken in de openbare ruimte is een fatsoensnorm, vindt Bouten. “We hopen dat mensen elkaar erop gaan aanspreken. Wat we willen bereiken is, dat wat roken aangaat de lucht in Horst aan de Maas zo schoon mogelijk is, doordat er niet of nauwelijks meer wordt gerookt.”

Tekst: Marieke Vullings