Straatraces en snelheidsmonsters in buitengebied Kronenberg

Tientallen auto’s die de maximumsnelheid overschrijden, straatraces en gevaarlijke wegsituaties. Omwonenden van Equestrian Centre de Peelbergen in Kronenberg zijn het zat. Het hippisch centrum is volgens buurtbewoner Frans van den Munckhof één van de redenen van de overlast.

Jaren geleden, toen attractiepark Toverland er nog niet was, konden de omwonenden in Kronenberg nog genieten van alle rust. Sinds de komst van het attractiepark, en later het hippisch centrum, hebben de omwonenden veel last van drukte. “De hoogtepunten zijn in de weekenden, wanneer er activiteiten plaatsvinden bij De Peelbergen en Toverland”, zegt Frans van den Munckhof, één van de buurtbewoners. “Auto’s scheuren met 100 kilometer per uur over de Blaktdijk, terwijl ze daar maar 60 mogen. En voorrang geven aan rechts, ho maar. Ook woon- en werkverkeer houdt zich niet aan de regels.”

Scheuren
Van den Munckhof is het zat. Ook zijn buren en andere buurtbewoners vrezen voor hun veiligheid. “Het is echt van de zotte. Het is net alsof deze bestuurders het geen moer schelen en gewoon willen crossen. Ook bezoekers van De Peelbergen scheuren hier door de straat. Dan hebben we het nog niet gehad over al die paardentrailers die hier telkens af en aan komen.” Van den Munckhof maakte meerdere malen een melding bij de gemeente en politie. “Daar krijg ik amper respons op, louter een bevestiging dat de melding is aangekomen. Ik denk dat zij niet op de hoogte zijn van de overlast hier.”

Straatraces
Sinds de komst van hippisch centrum De Peelbergen heeft Van den Munckhof last van straatraces, die achter zijn huis worden verreden. Deze worden volgens hem gehouden op de Kievitweg die uitmondt op de Kulbergweg. “Destijds is bij het bouwen van De Peelbergen, speciaal voor het park, de Kulbergweg 6 meter breed gemaakt. Dat is gebeurd omdat er veel vrachtverkeer rijdt. Vrachtwagens en bestuurders met paardentrailers kunnen nu makkelijk elkaar passeren met dank aan de brede straat.” Een hele goede oplossing, zegt Van den Munckhof. Alleen de laatste jaren wordt de weg voor andere doeleinden gebruikt. “Het is een hele lange weg van meer dan 1 kilometer die in één strook rechtdoor gaat. Ideaal voor straatraces. Crossauto’s stellen zich zij aan zij op en scheuren dan voor de winst. Levensgevaarlijk.”

Van den Munckhof en zijn medebuurtbewoners zijn het zat, maar weten niet hoe ze de gemeente nog kunnen bereiken. “We hebben meerdere malen van de verkeersoverlast en de straatraces meldingen gedaan, maar we horen telkens niets terug. Het wordt niet opgelost.” De gemeente geeft aan dat dit een zaak is voor de politie.

Tekst en beeld: Niels van Rens