Zorgen om verkeersplannen Herstraat

De aanwonenden van de Herstraat in Horst zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met de verkeersplannen van de gemeente Horst aan de Maas voor hun straat. Ook OBS Weisterbeek en ondernemers zien het voorstel van de gemeente, om de Herstraat gedeeltelijk tweerichtingsverkeer te maken, niet zitten. Allen vrezen ze voor de veiligheid van bewoners en verkeersdeelnemers.

De gemeente Horst aan de Maas maakte onlangs de verkeersplannen voor het centrum van Horst bekend. Een van de maatregelen is om de Kloosterstraat eenrichting te maken. Daarnaast is het voorstel om tweerichtingsverkeer in te stellen op de Herstraat richting het Wilhelminaplein. Verkeer dat het parkeerterrein Kerkeveld verlaat kan dan dus zowel links als rechts afslaan.
Waar bewoner Wiel van den Beuken voornamelijk boos over is, is de in zijn ogen slechte communicatie vanuit de gemeente. “Je zou denken dat de aanwonenden op tijd geïnformeerd worden over het voorstel, maar we hebben er pas op het moment dat het bekend werd gemaakt over gehoord. Het lijkt ook alsof de plannen in beton gegoten zijn.” Ook Marieke Weijs van Slijterij Weijs vindt het vreemd dat zij niet eerder op de hoogte is gesteld. “De situatie bij ons voor de zaak verslechtert er alleen maar door.” Datzelfde geldt voor OBS Weisterbeek. Directeur Bart Mous snapt de plannen niet. “We maken ons met name grote zorgen over de veiligheid. Met eenrichtingsverkeer is de oversteekplaats voor de school al een druk en onoverzichtelijk punt. Met tweerichtingsverkeer wordt dat alleen maar nog gevaarlijker. Dan zouden we bijna de ouders moeten dwingen de kinderen met de auto naar school te brengen. Daardoor wordt het nog drukker. Daarbij vinden we het belangrijk om kinderen zelfstandigheid bij te brengen. Als ze worden gebracht in plaats van dat ze zelfstandig naar school kunnen gaan, lukt dat ook niet. Namens de Medezeggenschapsraad is er een brief aan het College van B&W gestuurd en we hebben ook de ouders gevraagd hun zorgen door te geven.” Mous zou liever zien dat de Schoolstraat eenrichtingsverkeer wordt. “Dat hebben we al vaker aangegeven bij de gemeente, maar dat wil zij niet.”

Heikel punt
Als de plannen doorgaan, kan het verkeer straks vanaf de Americaanseweg de Kloosterstraat inrijden, maar niet meer uitrijden. Dat levert waarschijnlijk problemen op met de vrachtwagens die bij supermarkt Plus moeten lossen, zegt eigenaar Wil Lucassen. “Dan wordt het alleen maar nog drukker.” Peter Thijssen, ook woonachtig aan de Herstraat, vindt dat het verkeer veel beter gespreid kan worden over de Herstraat, St. Josephstraat en Americaanseweg. “Ik weet dat dit wat de St. Josephstraat betreft een heikel punt is. Mijn voorstel zou dan ook zijn om hier eenrichtingsverkeer in te stellen.”

Geen vooruitgang
Wat de vijf betreft zou het veel beter zijn om de situatie te laten zoals hij is. Marieke Weijs: “Wat eventueel een optie zou zijn is om de Americaanseweg te voorzien van haaientanden, zodat verkeer komend van rechts geen voorrang meer heeft.” In een artikel in dit blad liet een woordvoerder van de gemeente onlangs weten dat tweerichtingsverkeer op de Herstraat geen problemen oplevert. “De weg is net zo breed als de Americaanseweg waar verkeer nu ook in twee richtingen rijdt”, aldus de woordvoerder. Volgens Wiel van den Beuken klopt dit echter niet. “Ik heb dit nagemeten: de Herstraat is een halve meter smaller dan de Americaansweg en de Kloosterstraat. Nu al moeten schoolkinderen die over de stoep naar de gymzaal lopen, soms op straat lopen omdat het om sommige stukken te smal is. Ik heb nog van niemand in de buurt gehoord dat dit de beste oplossing is en een vooruitgang is.”

Tekst en beeld: Marieke Vullings