Thuis met de trompet voor de webcam

Voor iedere vereniging is het momenteel roeien met de riemen die ze hebben. Want samenkomst van leden is zo goed als onmogelijk. En daarom moeten de clubs andere manieren zoeken om toch hun leden te bereiken. Muziekvereniging St. Hubertus uit Hegelsom weet daar wel raad mee.

Binnen de muziekvereniging spelen de leden op instrumenten als bugels, trompetten, saxofoons en noem maar op. “Alles waar geluid uit komt”, zegt dirigent Hub Nickel. “En die moeten wel warm blijven. Want als niemand meer oefent, dan blijven we niet meer up to date. Dan wordt het heel erg lastig opstarten als we weer samen mogen oefenen in één ruimte. En niet onbelangrijk, het plezier in het bespelen van een instrument moet ook behouden blijven.”

Moment
Want Nickel zat met een probleem. “Toen ik hoorde dat samenkomst van onze leden niet meer mocht, kreeg ik het wel even warm. Want hoe doe je dat met al die muzikanten? Concerten gaan niet meer door, dus waar oefenen ze dan voor?” Thuisoefenen is dan een logische keuze. “Klopt, maar je moet het ergens voor doen”, vervolgt Nickel. “Je werkt ergens naar toe. En dat moment ben ik gaan zoeken. In de twee weken nadat bekend werd gemaakt dat we als land in een intelligente lockdown gingen, moest ik mijn hoofd helder houden. Hoe houd ik mijn leden bezig?”

Bella Ciao
Nickel zag het voorbeeld van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zij gaven een thuisconcert in de vorm van een video. “Iedereen speelde thuis tegelijkertijd zijn of haar deel en zo werd het een prachtig geheel.” Onder de naam ‘From us, for you’, werd de video op YouTube meer dan twee miljoen keer bekeken. “Zo professioneel gaat het bij ons natuurlijk niet worden”, zegt Nickel. “Maar waarom zouden we het niet doen?” Meteen begon de dirigent plannetjes te smeden. “Ik bedacht mij dat het derde seizoen van de Spaanse Netflixserie La Casa de Papel begon in begin april. Deze serie staat bekend om het populaire Italiaanse partizanenlied Bella Ciao. Een uitgerekende kans dus om dit nummer te spelen.”

Wennen
Het gaat er Nickel niet om dat de muzikanten een zo goed mogelijk optreden neerzetten, “maar om te laten zien dat je als muziekvereniging bezig bent”, zegt hij. “Dat is zo belangrijk. Je moet je laten zien.” Het video-optreden van Bella Ciao is bijna klaar. “We hebben het nummer opgenomen via Skype en ik moet zeggen, het is even wennen hoor. Je moet letterlijk en figuurlijk goed op elkaar zijn ingespeeld. Nu zien zij ook hoe lastig het is als dirigent om een orkest als een lopende motor te laten spelen. Dat is niet gemakkelijk, want ik zwaai niet zomaar met een stokje.”

Overtreffen
Het instuderen van de stukken van Bella Ciao haalt ook nieuwe talenten naar boven. “Het is heel mooi om te zien. Normaal gesproken speelt ieder zijn eigen stuk, en worden deze samen geoefend. Hier en daar help ik de muzikanten met de stukken, want alleen is gewoon heel lastig. Nu speel je solo iets in, dat gebeurt nooit. Ik zie mensen zichzelf overtreffen, dat is zo mooi en onverwachts om te zien.” Het doet Nickel ook goed als hij kijkt naar de toekomst. “Ik denk dat als we alles weer oppakken, de muzikanten makkelijker partijen kunnen spelen. Ze zijn dan meer getraind en op zichzelf aangewezen. Het heeft dus ook z’n voordeel.”

Binnenkort toont muziekvereniging St. Hubertus de video van Bella Ciao. “We zijn heel erg benieuwd naar de reacties”, zegt Nickel. “Dat het een prachtig stuk wordt, dat is zeker.”

Tekst: Niels van Rens